{ "title": "Burkulma Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Burkulma-Tedavisi-42.jpg", "date": "20.01.2024 01:31:59", "author": "Seyhan POLAT", "article": [ { "article": "
Burkulma tedavisi, kemiklerimiz elastik bir dokuya sahip olan güçlü lif bağlarıyla bağlıdırlar. Bağlar bu güçlü yapı sayesinde kemiklerin hareket imkânını sınırlamaktadır. Vücudumuzda bulunan her eklemi bir bütün olarak tutan birçok kuvvetli bağlar vardır. Eklemin normal hareketlerin sınırı üzerinde bükülmesi sonucu bu bağlarda meydana gelebilecek gerilme ve kopmadan dolayı oluşan sakatlığa burkulma adı verilir.

Burkulma tedavisi nasıl yapılır?

Burkulmanın küçüklüğüne veya büyüklüğüne göre tedavi yöntemi uygulanır. Eğer burkulma çok hafif olmuşsa eklem bir süre hareketsiz bırakılır, eklemin sabit bir şekilde kalmasına itina gösterilmesi gerekir. En çok faydalı yöntemlerden biri, hasara gören bölgeye soğuk tedavi uygulamalıdır. Örneğin; bir beze sarılmış şekilde buz, burkulan yerin üzerine konulmalıdır. Soğuk uygulama sonunda damarların daralması sağlanır ve o bölgeye olan kan akışı yavaşlamış olur. Bu uygulama 15 ile 20 dakikalık aralıklarla uygulanmalıdır. Sinir uçlarında fazla miktarda sıvı birikimi olmasından acı hissedilir. Bunun için yaralı olan bölge esnek bir bantla sarılması gerekir. Uygulanacak bandaj işlemi deriye hafif bir şekilde basınç yapacak düzeyde sıkı olmalı, fakat kan dolaşımını engelleyecek kadar fazla sıkmamalıyız.

Hasara gören bölgenin iyileşmesi için zamana ihtiyaç duyulur. Örneğin; ciddi bir ayak burkulmasının tedavi süresi bir ya da birkaç ay gibi zamana ihtiyaç duyar. Burkulma ayak bileğinde meydana gelmişse hasta yatağa uzatılmalıdır. Kanın birikmesini önlemek maksadıyla ayağının altına yastık yerleştirmek gerekir. Burkulma bilekte ya da dirsekte meydana gelmişse, kol bir süre hareketsiz kalması için boyuna asılacak şekilde bırakılmalıdır. Burkulmadan birkaç gün sonra hasarlı bölge ısıtılır, iyileşme sürecini hızlandırmak içinde yumuşak masaj uygulaması yapılabilir. Çok şiddetli durumlarda hastaneye başvurmak gerekmektedir. Zarar gören dokunun tedavisi için cerrahi müdahale gerekebilir, aksi takdirde ileride büyük sorunlara gebe kalabilir.
" } ] }