{ "title": "Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Bogaz-Enfeksiyonu-Tedavisi-79.jpg", "date": "19.01.2024 17:51:54", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi, Boğaz enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonu olarak da bilinen bir hastalık türüdür. Genelde virüs ile bulaşan, insandan insana geçerek yayılan bir hastalıktır. Kış mevsiminde daha sık olarak soğuk algınlığına bağlı boğaz enfeksiyonları yaşanır. Boğaz enfeksiyonuna yakalanan bir hastada aşırı derecede ateşi yükselir, burnu akar, öksürük ve yeşilimsi balgam çıkartır, baş ağrısı, halsizlik, kol ve bacaklarda, kaslarda ağrı olur. Eğer uzun süre boğaz enfeksiyonu tedavi edilmezse, boğazdaki virüsler kana karışarak, romatizma ateşi, bilinç bulanıklığı, baygınlık, şok, nefes almada zorlanma, dil ve boğazda şişme gibi sonuçlara yol açar.

Bu durumdaki bir hasta derhal bir sağlık kuruluşuna gitmesi gerekir. Boğaz enfeksiyonunun, Bademcikde oluşan iltihaplar, ağız içerisinde iltihaba neden olan faranjit, gırtlak iltihabı, kızamık, suçiçeği, aftlar, uçuk virüsler, beze humması, kulak iltihabı, bakteri kaynaklı hastalar, boğmaca, strep throat, epiglotit, sinüzit ve burun iltihapları nedenlerindendir. Boğaz enfeksiyonlarının birçoğu tıbbi tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyi olur. Fakat hastalığın bir an önce iyileşmesi ve zaman geçtikçe ciddi rahatsızlıklar vereceği göz önünde bulundurularak ilaç kullanmakta yarar vardır. İlk safhada paracetamol, aspirin gibi her an eczaneden alınabilecek ağrı kesici ateş düşürücü ilaç kullanılmalıdır. Genelde boğaz enfeksiyonlarının sebebi virüslerdir. Antibiyotik ilaçlar bazı virüslere etkili olmadığından hastaya ilk etapta hemen antibiyotik ilaç verilmesi doğru olmaz. Ancak ciddi vak'alarda, bağışıklık sistemi zayıf olan hastalara, hasta geçmişte ateşli bir hastalık geçirmişse, kalp kapağı hastalarına antibiyotik tedavisi uygulanır.

Boğaz Enfeksiyonu Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğaz enfeksiyonuna yakalanan hasta ilk belirtiyi hissettiğinde evde kendisinin hazırlayacağı, ılık su içine biraz limon suyu ve biraz bal karıştırarak yapacağı karışımı yemelidir. Boğaz gargarası olarak ise su bardağına az sıcak su konur içine bir yemek kaşığı elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı tuz ilave edilerek yapılan karışımla gargara yapılmalıdır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için tarçın, sarımsak, zerdeçal, kırmızıbiber, karanfil ve zencefil karışımından elde edilen karışım tüketilmelidir. Çok soğuk veya çok sıcak içecek ve yiyeceklerden uzak durulmalı. Boğaz iltihabına yakalandığınızdan itibaren odanızın sıcaklığı normal seviyelere ayarlanmalı, oda içerisinde nem oranını artırmak için nemlendirici kullanılabilir. Kimyasal buharlardan ve boğazı tahriş edici sigara ve alkolden etkili kokulardan uzak durulmalı.

Boğaz Enfeksiyonu Sırasında Yenilecekler

Boğazda iltihap devam ettiği sürece, çorba, yoğurt, patates püresi, yumuşak meyve gibi boğazı zorlamayacak yiyecekler tüketilmelidir. Genellikle çocuklarda Boğaz iltihabı büyüklere oranla daha çok rastlanmaktadır. Nedeni ise çocukların bağışıklık sistemi zayıf olduğundan ve çocukların hijyene dikkat etmemesi, çocukların okullarda birbirine bu virüsü bulaştırması çok rastlanan bir olaydır. Çocuklara sabunla el yıkamasını her fırsatta hatırlatmalıyız. Bilindiği üzere boğaz iltihabi temas yoluylada bulaşmaktadır.
" } ] }