{ "title": "Boğaz Ağrısı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Bogaz-Agrisi-Tedavisi-97.jpg", "date": "21.01.2024 03:55:05", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Boğaz ağrısı tedavisinin en iyi sonuçlara ulaşabilmesi için boğaz ağrısının altında yatan nedenlerin çok iyi araştırılması gerekmektedir. Boğaz ağrısının tıp literatüründeki diğer adı farenjit olarak da geçmektedir. Boğaz ağrısı, daha çok bir iltihaptan kaynaklanmaktadır. Uzun süre içerisinde iyileşme göstermeyen boğaz ağrısı kronik farenjit olarak isimlendirilir. Günümüzde özellikle de kış mevsimlerinde yetişkinlerde ve özellikle de çocuklarda en sık rastlanılan sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Hatta küçük sağlık kuruluşlarının tedavi ettiği vakaların sayısı içerisinde boğaz ağrısının payı oldukça fazla yer tutmaktadır.

Boğaz ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Boğaz ağrısının tedavi için nedenlerin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Boğaz ağrısının yaşanmasının en temel nedeni enfeksiyondur. Enfeksiyona neden olan virüsler ise grip ve soğuk algınlığı nedeniyle oluşur. Ayrıca virüs, bakteri, larenjite bağlı boğaz ağrısı, reflüye bağlı boğaz ağrısı da gelişebilir. Boğaz ağrısına neden olan hususi bir durum yok ise sadece virüs için ilaç önerilmez ve boğaz ağrısı genellikle yaklaşık bir haftalık süre zarfında kendi kendine iyileşme sürecine girer. Gargara ve pastil ile tedavi önerilir.

Boğaz ağrısı akut nitelikte enfeksiyona bağlıysa ve tedavi olunmazsa ciddi sonuçlar oluşabilir ve ardından enfeksiyon gittikçe kronikleşebilir. Bakteri ile virüs birbirinden farklıdır. Bakteri nedeniyle oluşan boğaz ağrısı durumunda hastanın antibiyotikle tedavisi mümkün iken virüs kaynaklı boğaz ağrısında antibiyotik çözüm olmaz. Bakterinin türüne ve şiddetine göre doğru antibiyotik seçimi çok önemlidir. Bu nedenle özellikle çocuklarda yaptırılacak boğaz kültürü ile doğru ilaç seçimi gerçekleştirilebilir. Aksi takdirde boş yere antibiyotik kullanımı önlenmiş olur. Böylece hem vücut direnci hem de bütçemiz korunmuş olur. Bakteri nedeniyle oluşan boğaz ağrısında yapılan boğaz kültürü sonucu da göz önüne alınarak alerjisi olmayan hastalara penisilin, amoksisilin, alerjik bünyeye sahip hastalara ise eritromisin gibi antibiyotikler reçete edilir.

Reflü nedeniyle oluşan boğaz ağrılarının tedavisinde ise beslenme alışkanlığı, fazla kilo gibi faktörler bertaraf edilmeli, asit salgısı oluşturan gıdalar tüketilmemeli ve gerekirse midedeki asidi azaltan ilaçlar kullanılmadır. Ayrıca bu nedenle oluşan boğaz ağrısı cerrahi müdahale ile de tedavi edilebilir.

Boğaz ağrısı tedavisinde bol sıvı alımı, istirahat, boğazı tahriş etmeyen gıda tüketimi, ılık tuzlu su ile ya da piyasada satılan ürünlerle gargara yapmak, kötü alışkanlıklardan uzak durmak, bol miktarda doğal vitamin alımı (Özellikle de C vitamini), teneffüs edilen ortamı sık sık havalandırmak ve kuru havayı nemlendirmek gibi tedbirlerle hastalığın tedavi sürecine katkıda bulunulabilir.

" } ] }