{ "title": "Böbrek Yetmezliği Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Bobrek-Yetmezligi-Tedavisi-96.jpg", "date": "19.01.2024 20:31:44", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Böbrek yetmezliği tedavisi, böbrek vücutta tuz, su, kalsiyum dengesini sağlar. İdrar yolu ile zararlı maddeler vücuttan böbrek sayesinde atılır. Böbreklerin işlevinde bozukluk olması durumu böbrek yetmezliğidir. Böbreklerin sağlıklı kalması için bol bol su tüketilmelidir. Sağlıklı beslenilmelidir, sağlıklı ve dengeli beslenmek böbrek hastalıklarının önlemesine yardımcı olur. Doktor izinli olmayan ilaçlar tüketilmemelidir. Sigara kullanan kişinin zararlı atıkları içeriden atılmaz ve bu da hastalığa neden olur. Katı yiyecekleri çok tüketmekten sakınmak gerekir. Daha çok sıvı yiyecekler tüketilmelidir. Düzenli olarak egzersiz, yürüyüş, koşu yapmak böbrekleri korumaktadır. Böbrek yetmezliği hastalığının belirtileri, nefes darlığı, idrarda sıkıntı, geceleri idrara sık sık kalkma, az idrar yapma, hipertansiyon, göz, el ve ayakta şişlikler. Gece idrara kalkma durumunun bir sebebi yoksa kesinlikle böbrek yetmezliği konusunda araştırılmalı ve gerekli testler yapılmalıdır.

Böbrek yetmezliği hastalığı 2'ye ayrılır
Doktordan izinsiz ilaçlar kullanmak, böbrek hastalıkları, böbrek damarının tıkanması, nefrit, gebelikte kanama, gebelikte düşük, gebelik zehirlenmesi, ishal, kusma, yanık nedeni ile kan basıncı düşmesi, kanama, kas zedelenmesi gibi durumlar akut böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Böbrekte oluşan kistler, şeker hastalığından oluşan sebepler, böbrek iltihabı hastalığı nefrit, hipertansiyondan kaynaklanan sebepler, böbrekte oluşan taş, böbrekte tümör, idrar yolu enfeksiyonları, damarlarda tıkanma gibi durumlar ise kronik böbrek yetmezliği nedenleridir.

Böbrek yetmezliği tedavisi nasıl yapılır?

Böbrek yetmezliği akut ve kronik böbrek yetmezliğidir. Birbirinden farklı olan bu hastalıkların tedavisi farklı şekildedir. Böbrek yetmezliği tedavisi, böbrek yetmezliği hastalığına yol açan hastalığa göre farklılık gösterir. Böbrek yetmezliği tedavisi bir Uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Tedavinin en önemli bölümü kan basıncı yüksekliği ve düşüklüğü kontrol altında olmasıdır. Tuz, beslenme, sıvı dengesinin sağlanması için ilaç tedavileri kullanılır. Akut böbrek yetmezliği hastalığında tedavi erken yapılırsa ilaçlar yeterli tedavi olabilir fakat hastalık ilerlemişse bu hastalığın tedavisi diyaliz ve böbrek naklidir.

Diyaliz, böbrek yetmezliği hastalığı olan kişide, vücuttan atılmayan sıvı ve zararlı maddelerin yarı geçirgen bir zar ile temizlenme olayıdır. Diyaliz tedavisi de ikiye ayrılır.
Böbrek nakli, böbrek yetmezliği hastalığı kişide çok ilerlemişse, hastaya uygun böbrek bulunması sonucu ameliyat ile hasta böbreğin alınarak yerine kişiye uygun olan sağlam böbreğin nakledilmesidir.
" } ] }