{ "title": "Böbrek Taşı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Bobrek-Tasi-Tedavisi-31.jpg", "date": "20.01.2024 02:26:05", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Börek taşı tedavisi, Çoğu insan böbrekleriyle ilgili birtakım sorunlar yaşamıştır. Bu sorunların biri de böbrek taşlarıdır. Taşlar, insan vücudunda bulunan bazı kimyasal maddelerin çeşitli yerlerde katılaşmasıyla oluşmaktadır. Böbrekler, insan vücudunun filtrelerinden biridir. Böbrekler, idrar yolu ile çeşitli atıkları dışarı gönderilmesini sağlayan organdır. Böbreklere gelen atıkların içerisinde bulunan fosfat, kalsiyum gibi bazı minerallerin idrarla atılamayıp birikmesiyle taş oluşumu başlar. Biriken tortular zamanla kristalleşerek böbrek taşını oluşturur. Bazı insanların böbreklerinin vücuttaki duruşlarından farklı bir pozisyonda olmaları taş oluşumunu kolaylaştırır.

Böbrek taşı tedavisi nasıl yapılır?

Böbrek taşları kişiyi önceleri rahatsız etmez. Büyüdükçe ve yerinden oynadıkça çok şiddetli ağrılara sebep olur. Böğür denen yerlerde ağrılar, mide bulantıları ve kusma görülür. Hasta bir sağlık kuruluşuna giderek durumu uzmana belirttiğinde tetkikler yapılır. Röntgen, ultrason gibi görüntüleme ve laboratuvar tetkikleri ile böbrek taşı tespit edilebilir. Bu yöntemle tespit edilemezse bilgisayarlı tomografi ile tespit edilirler.

Yapılan teşhislerdeki sonuca göre değişen tedavi yöntemleri vardır. Taşın büyüklüğü 5 mm'ye kadarsa ilaçlar ve bol su tüketimiyle taşın doğal yoldan atılımı sağlanmaya çalışılır. Taşın büyüklüğü 5 mm'den fazla ise tedavi taş kırma yöntemiyle yapılır. SWL denilen cihazlarla kırılan ve parçalanan taşlar yine doğal yolla atılırlar. Böbrek taşı 2 cm'den büyük olanlar ve SWL ile kırılamayan taşlar ameliyatla alınırlar.

5 mm'ye kadar olan taşlarlar normal yolla atılması için bol sıvı tüketme, taşın böbrekten kolay çıkışını sağlayarak idrarla atılımını kolaylaştırır. Tedavi sürecinde taş yerinden oynayacağı için böbrek içinde ve idrar yollarında tahribat yapacağından ağrılar-sancılar olacaktır. Bu dönemde hasta ağrı kesici ilaçlar kullanır. Bazı hastaların ağrı kesici ile geçmeyen ağrıları için narkotik ilaçlarda verilmektedir. Tedavi süresinde hastanın mutlaka günlük sıvı tüketimini normalin en az iki katı olmalıdır.

5-6 mm'nin üstündeki taşların normal yolla düşmesi beklenemez. Böbrekteki taşın kırılarak küçük parçalara ayrılması için SWL yöntemi uygulanır. Taş kırma yöntemi, böbrek içinde ve üreterin üst tarafındaki taşlar için uygulanabilir. 2cm'den büyük, sert ya da böbreği tamamen dolduran taşlarda bu yöntem uygulanmaz. Taş kırma yönteminde taşa direkt olarak yönlendirilen şok dalgası uygulanır. Şok dalgası, cilt ve organlara zarar vermeden taşta kırılmaya neden olur. Taş küçük parçalara ayrılana kadar devam edilir. Taş parçaları da doğal yolla atılacaktır. Kırma işleminden sonra mutlaka bol su tüketilmelidir.

Perkütan (Kapalı) yöntemi, 2cm'den büyük ya da komplike taşlar bir tüp vasıtasıyla cilt üzerinden böbreğe bir delik açılıp taşların alınması işlemidir. Perkütan yöntemi, normal yollar ve SWL ile atılamayan böbrek taşları için son dönemlerde uygulanmaktadır. İnce teleskopik aletlerle yapılan işlemde taşa direkt olarak ulaşılıp alınmaktadır. Bu yöntemle alınamayan ya da alınması mümkün olmayacak taşlar ise açık böbrek ameliyatıyla alınır.
" } ] }