{ "title": "Blefarit Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Blefarit-Tedavisi-77.jpg", "date": "19.01.2024 06:17:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Blefarit tedavisi, göz kapaklarının iltihaplanması blefarit olarak tanımlanır. Özellikle kirpik diplerinde etkili olan iltihaplanma, bu bölgeyi kirpiklere yakın olan küçük yağ bezlerinin işlevini kaybetmesiyle birlikte etkili olur. Görünüm olarak göz kapaklarının iltihaplı, kızarık, tahriş olmuş, şişmiş ve kaşıntılı bir hali olur. Gözlerde de sulanma başlar. Çeşitli koşulların olması blefarit sorunun oluşmasına neden olur. Blefarit tedavisi oldukça zor olabilir. Çoğu zaman kronik bir hal alır. Hastanın görünümünde olumsuz bir etki yaptığı gibi, oldukça rahatsızlık vericidir. Tedavide özenli olunduğunda, görme sorunu yaşanmadan tedavi edilebilir.

Blefarit tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle hastanın göz kapakları Uzman doktor tarafından büyüteç yardımıyla muayene edilir. Göz kapaklarındaki yağ ve diğer dokulardan alınan örnekler test yapılmak üzere laboratuvara gönderilir. Doğru tanı yapıldığında blefarit tedavisine başlanır. Bunun için pek çok tedavi aşaması bulunmaktadır. Bunlar;

Etkilenmiş bölgenin düzenli şekilde temizlenmesi: Göz kapaklarının düzenli olarak ılık suyla ıslatılmış bir bezle temizlenerek, rahatsızlığın durumu kontrol edilir. Blefarit tedavisi sırasında bu bakım en önemli uygulamadır.

Antibiyotik kullanımı: Bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlarda göz kapaklarına damlatılan damlalar antibiyotik içeriklidir. Bazı durumlarda antibiyotik merhem, krem ve hap şeklinde de kullanılabilir.

Steroid göz damlası ya da merhem kullanımı: bu özelliğe sahip olan damla ve merhemler göz kapakları ve gözleri etkileyen iltihabın kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Suni gözyaşları: Özellikle gözlerde kuruluk etkisi yapan blefarit rahatsızlığında, kolayca temin edilecek suni gözyaşı damlaları kuruluğun giderilmesinde etkili olur.

Altta yatan etkenlerin tedavi edilmesi: Blefarit bazı hallerde rozasea, seboreik dermatit gibi hastalıkların etkisiyle oluşabilir. Bu durumda hastalığın teşhis edilerek tedaviye başlanması önemlidir. Bu tedavi aynı zamanda blefarit tedavisine de yardımcı olur. Bu rahatsızlık çoğu zaman tekrarlama eğilimi gösterir. Bu nedenle gözlerdeki kişisel hijyen ve bakıma önem verilmelidir.

Blefarit tedavisi için evde yapılabilecek uygulamalar

Normal olarak günlü göz temizliğinin yapılması gerekir. Blefarit rahatsızlığı olanlar ise her gün 1-2 defa gözlerine aşağıdaki gibi bakım uygulamalıdır.
Bu göz bakım önerilerine her gün düzenli şekilde devam etmelisiniz. Göz kapaklarındaki iltihap bitene kadar tıbbi uygulamalar ve bu bakım önerileri ihmal edilmemelidir. Blefarit sorunu olduğunda bayanların gözlerine makyaj yapmaması da gerekir. Çünkü makyaj kalıntıları blefarit durumunda kirpik diplerinden oldukça zor temizlenir. Ayrıca makyajın bölgedeki bakterilerin artmasına, alerjik etkiye neden olacağını belirtelim. Blefarit nedeniyle kepeklenme sorunu olursa, kepek şampuanı kullanımı için doktorunuza danışmalısınız. Uygun olursa şampuanın kullanımı sizi rahatlatacaktır.

Blefarit tedavisi ve alternatif tıp önerileri

Blefarit nedeniyle ortaya çıkan yakınmalar için bilinen alternatif tıp önerileri yoktur. Fakat içeriğinde Omega 3 yağ asitlerinin bulunduğu besin takviyeleri ile uygulanacak bir diyet faydalı etkiler yapabilir. Ton balığı, somon, keten tohumu, alabalık, ceviz gibi yiyecekler Omega 3 bakımından oldukça zengindir.
" } ] }