{ "title": "Beyin Kanaması Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Beyin-Kanamasi-Tedavisi-89.jpg", "date": "19.01.2024 05:05:32", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Beyin Kanaması Tedavisi: Beyinde oluşan kanama beyin içerisinde bulunan atar damarların birinin yırtılması nedeni ile beyin içine kanamasıdır. Beyinde kanama olduğu zaman esnek olmayan bir yapıya sahip olan kafatasının içindeki beyinin içine dolan sıvı basınç oluşturur ve beyin bu basınç altında kalır ve ezilir bu durum çeşitli bulgular meydana getirir. Beyin kanaması iki çeşit meydana gelir. Biri beyin içi kanama, diğeri ise beyin zarının altında ve çevresinde olan kanamadır.

Beyin içi kanaması beyin içinde bulunan küçük atar damarlarında birinin yırtılması sonucu meydana gelmektedir. Beyin kanamasının en çok nedeni yüksek tansiyondur bu nedenle oluşan kanama beyin içine akmaktadır. Beyin zarı altında kanama oluşması beyin beyin tabanında bulunan büyük atardamarlardan birinin yırtılması sonucunda meydana gelir. Bu atardamarlarda sızan kan beyin çevresine yayılır, beyin, omurilik sıvısının içine kadar yayılır. Beyin kanaması yüksek baş ağrısı beyin zonklaması ile kendini belirtir bu durumda mutlaka hemen bir doktora ulaştırılması gerekir.

Beyin Kanaması Tedavisi: Beyin kanaması başlamasından tedavi edilmesine kadar hasta hayati tehlike altındadır. Hayati tehlike hastanın tedavisi sürecinde ve eve gideceği ana kadar devam eder. Bu süre ortalama 7-10 gün arasıdır fakat bazı durumlarda bir ayı bulabilir.

Beyin kanamasında tedavi insan hayatını kurtarmak, nedenini bulmak ve kanamanın nedenini ortadan kaldırmak, oluşacak istenmeyen durumların ilerlemesini önlemektir. Tedavide ilk yapılacak hastayı uygun bir pozisyonda yatırılıp hava yolunu açık tutmak gerekir. Uzman doktor tarafında kafa içi basıncını azaltmak için kafa içinde sıvıyla dolan yerlere ince bir plastik tüpler yerleştirilir. Beyin kanaması geçiren kişinin bilinci acık ise yatak istirahati verilir ve hastanın kafa içi basıncının artmaması önerilir. Hasta kafasını öne eğmemeli, ani hareket yapmamalı ve ıkınarak yapılacak şeylerden kaçınılmalıdır.

Beyin kanaması nedeniyle oluşan baş ağrısının giderilmesi için ağrıyı dindirecek, gerginliği azaltacak ilaçlar verilir. Hastanın kan basıncı çok yüksekse bunu düzenlemek amaçlı uygun ilaçlar verilir. Beyin kanaması geçiren hasta havale geçiriyorsa havaleyi önlemek için ilaç verilir. Hastanın durumuna göre cerrahi tedavi gerekebilir bu da ya Kraniotomi yolu ile kafatası açılarak yapılır veya kasıkta bulunan atardamarlardan birinden girilerek beyin içine pilatin yay gönderilir. Beyin içine yay gönderilmesi Endovasküler girişim aracılığı ile olmaktadır. Hasta çok büyük beyin kanaması geçirmiş ise bu kanamanın giderilmesi için cerrahi tedavi yapılır.

Hastanın tedavisinde her şey yolunda giderse ve yapılan müdahalede hasta tedaviye iyi cevap verirse iyileşme şansı yüksek olur. Fakat hasta tedaviye cevap vermediği zaman başarı oranı mümkün olmayacaktır. Tedavide her şey yolunda gitti derken bir noktada sorun çıkabilir bu durumda hastanın hayati tehlikesini artırır.
" } ] }