{ "title": "Beyin Felci Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Beyin-Felci-Tedavisi-85.gif", "date": "20.01.2024 09:52:39", "author": "damla şahin", "article": [ { "article": "
Beyin Felci Tedavisi, Beyin felci halk arasında inme olarak da bilinir. Son dönemlerde daha fazla görülmektedir. Boyun bölgelerinde ve beyin damarların da yerli yersiz şişmeler meydana gelir. Küçük çocuklarda sakatlanmaya yol açar sakat kalma riski yüksektir. Tıpta en büyük ve zor hastalıktan biridir. Tıp dünyasında rahatsızlık verici sinir sistemi bozukluğu olarak da tanınır. Beyine yeterli miktarda oksijen gitmemesi beyin felci nedenlerinden biridir. Genelde bebeklerde görülen beyin felci 2.5-3 kilo arasında olan bebeklerde bu hastalık sık görülmektedir. Tıpta dört farklı inme vardır. Bunlardan en önemlisi ve hassas olanı beyin felcidir. Yapılan araştırmalara göre beyin felci geçiren bebeklerde ilerleyen yaşlarda sinir ve inatçı olduğu görülür. Bu hastalık bütün vücudunu sarabilir özellikle kolları ve bacakların hareket etmesinde zorluk çekilir istenilen şekilde hareket olmadığı takdirde hasta rahat davranamaz.

Bunların sebepleri hastanın beyin fonksiyonunun yeterli çalışmamasıdır. Beyin felci birçok kez yaşanabilir. Belirtileri kişiden kişiye değişir ama en belirgin beyin felci belirtisi sağ kol, sol kol, sağ bacak, sol bacak güçsüzlüğü ya da tamamen sağ tarafın ve sol tarafın tamamen tutmaması görülür. Diğer olarak yüzün yarısında mimiklerin hareketsiz olması, tükürük salgısının az olması görülmüş ve belirtilmiştir. Beyin felcinde beyin tomografisi çekilir beyin izlenir. Beyin felci belirtilerinin birkaçı da bunlardır. Konuşmada güçlük çekilir, anlamakta güçlük çekilir, sık sık baş dönmesi yaşanır, konuşurken uygun kelimeleri bulmakta zorluk çekilir, görmekte zorluk çekilir, bilinç kaybı ve baş ağrısı görülür. Beyin felci geçiren kişiler çoğu zaman kişiyi yatağa bağlar ve belli süreden sonra ölümle sonuçlanabilir. Kişi bazen uyurken de felç geçirebilir yanındaki kişi anlarsa eğer soğuk su ile kompres yapılır üzerine dökülür. Diğer türlü felç hasta uyanınca sadece anlaşılır ve çok geç olabilir.

Beyin Felci Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin felci maalesef tedavisi olan bir sorun değildir. Genel olarak tedavi yollarıyla beraberinde beyin felcinin yol açtığı zorlukları azaltmaktır. Beyin felci sonucu oluşan zekâ sorunu kötüye gitmez hep aynı kalır. Kişiye ya da bebeğe beyin felci teşhisi konduktan sonra ilk olarak fizik tedavi uygulanır. Bu tedavi çok önemlidir beyin felci yan etkilerinden korumak için ilaç tedavisi uygulanır. Fizik tedavi ve ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulur. İlaçların enjekte sebebi kasların daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır. Hareket kabiliyeti az da olsa iyileştirilir. Ayrı olarak da beyin felci sonucunda olan nöbet geçirmelerini önlemek içinde ilaçlardan faydalanılır. Beyin felcinin çok ciddi olduğu durumlarda ortopedik ameliyatlar uygulanabilir. Sebebi ise daha iyi hareket etmesini ve duruşun düzelmesini sağlamaktır. Fizik tedavi kişinin hareketlerini düzenler ve psikolojik olarak da rahatlatır. Gelecekte yapılacak ameliyattan da korur. Fizik tedavi süresi 6 ay sürer. Fizik tedavi uygulama aşamasında kişide baş dönme, denge bozukluğu, konuşma da zorluk görülür. Beyin felci belirtilerini ve hastalığın derecesini öğrenmek takip etmek için görüntüleme teknolojilerinden faydalanılır.

Beyin felci tedavisinde yardımcı aletler kullanılır. Kasların hareketine ve kişinin davranışlarına terapi olacaktır. Fizik tedavi hastayı başta yorar üzer ve psikolojik olarak da etkiler ama hastanın ve geleceği için çok önemlidir. Fizik tedavi düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Amacı hastanın oynatamadığı kısımları yumuşatmak ve rahat hareket etmesini sağlamaktır. Yapılacak ameliyatlar riskli değildir. Hasta kısa sürede iyileşir fizik tedavi ve ilaç beraberinde hasta kısa sürede eklemdeki rahatsızlıkları onarılır. Hastalığın iyileşmesinde belirgin bir şekilde ilerleme meydana gelir.

" } ] }