{ "title": "Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Beyin-Damar-Tikanikligi-Tedavisi-25.jpg", "date": "21.01.2024 13:05:42", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Beyin damar tıkanıklığı tedavisi bu tıkanıklıkların insan vücudunda geçici ve kalıcı birtakım hasarlara neden olabileceği göz önüne alındığında büyük önem arz etmektedir. Beyin, insan vücudunda bulunan önemli işleve sahip organdır. Tüm duyuların ve vücut hareketlerinin yönetildiği merkezdir. Beyin bazı kısımları vücut ısısını, metabolizmayı, hormonları, kalp basıncı ile kalp-damar sistemini düzenlemekle görevlidir. Beyne kan gönderen dört tane atardamar bulunmaktadır ve bu damarların tıkanma riski mevcuttur. Bu tıkanmaların en çok yaşandığı bölge ise iç şah damarının çene hizasına en yakın kısmıdır.

Beyin damar tıkanıklığı halinde hastada genellikle baş ağrısı, sürekli uyuklama, bilinç kaybı, konuşmada aksaklık, görme bozuklukları yaşanabilir. Bu belirtiler sürekli değildir. Birkaç saniyeliktir. Hastalık ilerledikçe süresi ve belirtilerin şiddeti de artar ve felç hali meydana gelebilir. Beyin damarlarının tıkanmasına bağlı olarak gelişen beyin hastalıkları daha çok 40 yaş ve üzeri bireylerde görülmektedir. Belirtilen şikâyetlerin yaşanması halinde zaman kaybetmeden teşekküllü bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.

Beyin damar tıkanıklığının teşhis ve tedavisinde uygulanan yöntemler

Acil müdahale gereken durumlarda ilk yardım uygulayacak kişini hastayı yatırarak solunumunu rahatlatması ve yüzüne soğuk su ile şok uygulaması gerekmektedir. Eğer hasta kusmaya başlarsa bunun nefes borusuna kaçması ve sert bir cisimle ağızını kilitlenmesinin de engellenmesi gerekir. Acil halde ya da belirtiler üzerine hastaneye giden hasta için tanıya göre tedaviye başlanır. Beyin damar tıkanıklığı tedavisinin ilk aşaması hastaya tıbbi tanının konulmasıdır. Pek çok hastalıkta olduğu gibi beyin damar tıkanıklığı tedavisinde de başarılı bir tedavi için erken tanı hayati öneme sahiptir. Bu tanının konulabilmesi için radyolojik araştırma yapılır ve beyin damarları görüntülenir. Ayrıca ayrıntılı beyin tomografisi çekilir. Tanı konulduktan sonra hastanın bünyesi, yaşı ve hastalığın ağırlığına göre uygun tedavi yöntemlerine geçilir. Temel tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir.

Akut tedavi yöntemi: Damar tıkanıklığı yaşayan hastalarda düzenli takip ve ilaç tedavisi zorunludur. Daha çok kanın pıhtılaşmasını azaltan bazı ilaçların kullanılması damar tıkanıklığının hızının yavaşlatılmasında bazen de hastalığın gerilemesinde önemlidir. Damar tıkanıklığı nedeniyle oluşan inme eğer yeni oluşmuş iken yakalanabilirse tromboliz tedavi uygulanabilir. Bu tedavi ile toplar veya atar damarın içine verilir. Bu tedavi yöntemi inmenin yaşandığı ilk saatlerde uygulanabilir. Trombosit işlevini gideren kan sulandırıcı kullanılmaktadır. Tromboliz tedavisi nedeniyle hastalarda nörolojik kayıplar azalır. Fakat yine de hastaların yaklaşık yüzde 10'unda tıkanma zamanla beyin kanamasına neden olabilir.

Kronik tedavi yöntemi: Eğer damar tıkanması boyun damarlarındaki %70'in üzerindeki bir darlık sebebiyle meydana gelmiş ise cerrahi müdahale ya da damara stent uygulanarak daralma açılmaya çalışılır. Kalpte yaşanan bir hastalık nedeniyle beyne pıhtı atma ihtimali nedeniyle kan sulandırıcı kullanılması zorunludur.

Beyin damar tıkanıklığı tedavisi kadar neden olan faktörlerinde önlenmesi, en azından kontrol edilebilir seviyeye getirilmesi önemlidir. Bu nedenle sigara, alkol alışkanlığından vazgeçilmeli, yüksek tansiyon ihmal edilmemelidir.
" } ] }