{ "title": "Bel Kayması Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Bel-Kaymasi-Tedavisi-32.png", "date": "20.01.2024 21:53:27", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Bel kaymasında tedavi, Bedenimizin iskelet sisteminin bir parçası olan omurlarımızın, birbiri üzerinde sıralı dizilişinin çeşitli etkenlerden etkilenerek ekseninin kayması ilkesine dayanan bel kayması, tedavisi uzun zaman alan bir rahatsızlıktır. Bel kayması olan kişiler ilk belirti olarak ağrı hisseder, genel muayeneden sonra anlaşılan başka bir bulgu da vücudun ayaktayken dik durmadığıdır. Hatta kimi bel kayması hastalarında bel omurları tamamen birbiri üstünden ayrılarak yan tarafa geçer, bu durumda yer çekiminin etkisi ile bel bölgesinde 0,5 cm. 'ye kadar kısalmalar görülür.

Bel kayması tedavisinde teşhis nasıl yapılır?

Röntgen veya MR bel kaymasını rahatlıklar görüntüleyebilir. Bundan sonraki aşama ise ne şekilde tedavi olacağınıza karar vermektir. Bel ağrısı nedeni ile hastaneye başvuran kişilerin yüzde beşlik kısmına bel kayması teşhisi konulmuştur. Bel fıtığı ile karıştırılmamalıdır. Bel kayması tedavisine başlanırken şikâyetiniz az ve bilinçli bir hasta iseniz kendiniz tedaviye başlayabilirsiniz. Fakat artık ilerlemiş bir bel kayması travmasına sahipseniz hekim yardımı almanız şarttır.

Bel kaymasının tedavisinde kullanılan bilgiler hastalığın nedenlerine ilişkindir. Örneğin doğuştan ortaya çıkan bel kayması, iltihabi bir hastalık sonucu oluşan bel kayması, trafik kazası sonucu genç bir hastada oluşmuş bel kayması ile yaşlılığa bağlı gelişmiş bel kayması rahatsızlığının tedavi aşamaları farklılık gösterir.

Bel kayması nasıl tedavi edilir?

Eğer hasta kısalacak kadar bel kaymasına maruz kalmış ise ameliyat kaçınılmazdır. Öyle ki bel kayması uzun süre tedavi edilmez ise omurlar arasında bulunan disklerinde yerinden ayrıldığı, disklerin yerinde kireçlenme olduğu, dolayısı ile disklerin yerine oturtulamadığı bilinmektedir.

Omurların hassas uçlarında kırıklar ve çatlakların oluşumuna neden olan ne var ise görmek gerekir. Tedaviye, omurgaları zorlayan etkenlerin ortadan kaldırılması ile başlanır. Hastalığın teşhisinde elde edilen bulgular ve şikâyetler eğer ciddi görülmez ise ağrı kesiciler, fizik tedavi gibi uygulamalar yapmak faydalı olacaktır.

Fizik tedavi uygulamalarında özel teknikler uygulanır, bu teknikler Uzman kontrolünde yapılmalıdır. Bel kaslarını güçlendirecek hareketler yapmakta fizik tedavinin bir parçasıdır. Eğer kilo fazlalığı var ise kilolardan kurtulmak ve omurlara binen yükün hafifletilmesi gerekir. Basit ve bir işe yaramayacak gibi görünen bu uygulama ile kurtulan birçok hasta olduğu unutulmamalıdır.

Bel kaymasının ortaya çıkmasında erken tanı önemlidir. Belin üşütülmemesi, zorlanmaması gerekir. Şikâyetler ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler ile giderilemez ise omurların sinirler üzerine bası yaparak sinirlere hasar verdiği görülür ise ayak ve bacaklar da hareketleri yüzde elli kısıtlayan uyuşma ve katılaşma gibi durumlar ortaya çıkmış ise ameliyat kaçınılmazdır. Bel kayması ameliyatına karar verilirken, omurlar arasında aşırı hareket olup olmadığına bakılır.

Bel kayması ameliyatı tedavisi nasıl yapılır?

Yaygın bir kanı olarak bel kayması ameliyatlarından sonra hastanın sakat kalacağı düşüncesi hakimdir. Gelişen tıp ile artık Uzman operatör doktorlar tarafından bel kayması ameliyatı kolayca yapılabilmektedir. Bütün ameliyatlar da olduğu gibi bel kayması ameliyatında da belli bir risk olduğu uzmanlar tarafından bildirilmektedir.

Ameliyat ile bel omurları tekrar üst üste getirilir, eğer disklerde sinir üzerine bası var ise diskleri toparlayıcı teknikler uygulanır. Disklerin özelliği kaybolmuş ise özel geliştirilmiş diskler kullanılır. Eğer kayma çok fazla ise omurların yanlarına birbirinden ayrılmasını önleyen destekler yerleştirilir. Eğer çok ilerlemiş ise destekler kalıcı olabilir.

Bel kaymasında ameliyat sonrası nekehat dönemi dikkat edilmesi gereken önemli bir tedavi aşamasıdır. En küçük zorlama da bile tekrar ameliyat gündeme gelebilir. Hekim tarafından verilen günlük egzersiz hareketlerini yapmak, verilen diyetlere uymak gerekir.
" } ] }