{ "title": "Bel Fıtığı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Bel-Fitigi-Tedavisi-18.jpg", "date": "20.01.2024 06:06:26", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Bel fıtığı tedavisi, Günümüzde bütün insanların başına gelen bel ağrıları ve bel fıtıkları insanların yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. 20'li yaşlarda başlayıp hayatın her döneminde herkesin karşılaşacağı bir rahatsızlık türüdür. Tıp dünyasındaki yaşanan yenilikler sayesinden bel fıtığı tedavisi artık kolaylıkla yapılmaktadır. Fakat tedavi sürecine uyulmalı ve kesinlikle sabırlı olunması ve dinlenilmesi gerekir. Bel fıtığı tedavisi, ilk başta bel fıtığı teşhisinin koyulması ile olur. Bu teşhis hastanelerde yapılan MR kolaylıkla ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlar da ise hastalardan EGM (Sinir ölçüm testi) istenir.

Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

İlk önce bel bölgesinde oluşan fıtığın bacağa ve sinirlere ne kadar baskı yaptığı araştırılır. Eğer sadece ağrı varsa ayakta, bacakta bel bölgesinde bir his kaybı söz konusu değilse bu aşama başlangıç evresidir. Bu evrede hastaya sadece yatak tedavisi, kas gevşetici ilaçların verilmesi gibi tedavi şekilleri önerilir. Bel fıtığı tedavisinde sadece içilen ilaçlar işe yaramaz, hastanın da bu tedavi sürecine kendisinin de yardım etmesi gerekir.
Bu tip tedbirler alındıktan sonra ve içilen kas gevşetici ilaçlara rağmen hastanın durumunda değişme olmuyor ise hastalık ilerlemiş demektir. Uzman hekim bu durumda hastayı fizik tedavi bölümüne yönlendirir. Fizik tedavi ilk zamanlarda ağrıyı biraz arttırmış gibi gözükse de hastanın rahatlamasını sağlar. Bu tedavide de hastanın şikâyetleri devam ediyorsa hastaya Nükleoplasti adı verilen yöntem uygulanır. Bu yöntemde röntgen yardımı ile fıtıklaşmış bölgeye bir iğne ile girilir. Bu şeklide hem radyofrekans dalgaları ile diskin ısıtılması sağlanır hem de diskin içinde boşluklar açılarak fıtığın çökmesi sağlanır. Lokal anestezi ile yapılan basit ve çok kolay bir tedavi şeklidir. Hastanın iyileşmesi için bir garanti vermez bazı durumlarda istenilen sonuçlara ulaşılamadığı da görülür.

Bel fıtığı tedavisinde yapılan bütün bu durumlar sonucunda hasta kendini kötü hissediyor ağrılarının arttığından şikâyetçi ise bacaklarında güç kaybı, yapılan MR sonuçlarında diskten bir parça koptuğu görülmüş ise bu tip hastalara cerrahi müdahale yani ameliyat gerekir. Fakat halk arasında ameliyat olursam yaşam kalitem düşer düşüncesi baskın olduğu için hastalar ameliyata çok sıcak bakmazlar. Yapılan mikro cerrahi yöntemleri ile bu tip endişelerin olmasına kesinlikle gerek yoktur. Mikro teknik ameliyatlarında bel fıtığının olduğu dokular büyütülmüş halde ve aydınlık bir şeklide ekranda görülür. Bu şeklide daha tedbirli çalışıldığı için hiçbir doku ve sinir hücresi zarar görmez. Diğer bir cerrahi operasyon yöntemi de mikro endoskopik yöntemdir. Bu teknik ile de adale lifleri, arasına genişleticiler ile geçilir böylece adale lifleri de korunmuş olur. Bel fıtığı ameliyatlarında iki yöntemde oldukça güvenilirdir. Disk iyice temizlenir ve sinirler üzerinde oluşan baskı tamamen kaldırılır. Sonuçlar genelde yüz güldürücüdür.

Bel fıtığı tedavisinde, erken teşhis her zaman çok önemlidir. Erken teşhis yöntemi ile birçok hasta dinlenme, yatak istirahatleri, ağrı kesiciler sayesinde kısa sürede iyileşmektedirler. Halk arasında bel fıtığı tedavisinde yapılan sülük yapıştırma, bardak çekme, ağrı bölgesini yakma, bele balık bağlama gibi kullanılan yöntemlerin ileride daha büyük sorunlara yol açabileceği unutulmamalı ve kesinlikle en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.
" } ] }