{ "title": "Bebeklerde Soğuk Algınlığı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Bebeklerde-Soguk-Alginligi-Tedavisi-11.jpg", "date": "19.01.2024 16:34:32", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Bebeklerde Soğuk Algınlığı Tedavisi, genellikle bebeğin kaç aylık olduğuna yaşına ve soğuk algınlığının yoğunluğuna göre yapılır. Soğuk algınlığı tüm bebekli annelerin en sık yaşadığı problemlerden biridir. Okul çağında kardeşi olan bebekler genelde bulaşma şeklinde ya da dikkatsiz yetişkinlerin bulaştırması ile de soğuk algınlığı bebeklerde yaşanabilir. Bunun yanı sıra yanlış giydirme ya da mevsim normallerini dikkate almadan bebeğin açık havaya çıkarılması da soğuk algınlığı için başlıca etkenlerdir.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde Soğuk Algınlığı Tedavisi Nasıl Olur?

Bebekler için soğuk algınlığı tedavisi en önce bebeğin kaç aylık olduğuna bağlıdır. Özellikle altı ayın altındaki bebeklere antibiyotik tedavisi uygulamak tavsiye edilmez hatta soğuk algınlığı yüzeysel ise sadece anne sütü ile bol bol beslemek ve bedeni rahat ettirmek yeterli olacaktır. Buna karşın bebek beslenmekte zorluk çekiyor ise bunun sebebi burun tıkanıklığı olabilir. Burnu tıkalı olan bebek rahat nefes alamayacağı için anne emzirmekte zorluk yaşayabilir hatta salya yutan bebek emdiğini kusabilir. Bunu engellemek için bebeğin solunum yollarını açmak yeterli olacaktır. Solunum yolunu açmak için eczanelerde bulunan steril okyanus sularını birkaç damla çocuğun burnuna damlatmak yeterli olacaktır. Solunum yolları tamamen kapanmış ise ve bebek uyumada ve beslenmede on iki saatten uzun süre zorlanıyor ise solunum cihazı ya da inhalatör yardımı ile solunum yolunu açmaktan başka çare yoktur. Aksi halde bebeğin direnci düşer ve hastalık ilerleyip akciğerlere sirayet edebilir hatta pnömoni gibi ciddi hastalıklara dönüşebilir.

Bebeğin altı aydan büyük olması durumunda ise yine hastalığın yüzeysel olduğu durumlarda anne sütü yeterli olacaktır ve c vitamini açısından zengin ek gıda verilebilir. Taze demlenmiş ıhlamur birkaç kaşık verilir ise boğaz enfeksiyonlarının rahatlamasına yardımcı olacaktır. Hastalığın ilerlediği durumlarda özellikle yüksek ateş problemine karşı ateş düşürücü kullanılabilir bu fitil ya da şurup şeklinde olabilir. Kullanılacak ilaçlar mutlaka bir çocuk hekimine danışılıp alınmalıdır. Balgam ve enfeksiyon halinde antibiyotik kullanılacak ise mutlaka antibiyogram testi yapılmalı ve hekim kontrolünde ilaç verilmelidir. Bunun dışında bebeğin beslenmesi ve dışkı çıkışı kontrol edilmelidir. Durum her ne olursa olsun başka hastalık risklerine karşı bebek bir çocuk hekimine gösterilmelidir. Soğuk algınlığı yaşayan bebeğin odası ılık olmalı ve sık sık havalandırılmalıdır. Bebek bol bol dinlenmeli ve vücut direnci yükseltilmelidir. Harici vitamin kullanımına hastalığın hafif seyrettiği durumlarda gerek yoktur.
" } ] }