{ "title": "Bebeklerde Mantar Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Bebeklerde-Mantar-Tedavisi-69.jpg", "date": "19.01.2024 06:05:03", "author": "Derya peltek", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Mantar Tedavisi, bebekler küçük bir vücut yapısına sahiptir. Henüz yetişkin olmadıkları için, vücudu ve beyinleri çok hızlı büyür. Yeni doğan bir bebekler ortalama 3 kiloda bir büyüklükte olur. Hayatlarının ilk yıllarından ve sonuna kadar olan kilosu burada üç katına çıkar, boylarında ise yarı yarıya artma olur. Bebekler isteklerini ve duygusunu size anlatmak için, bazen de yürümek için çaba gösterir. Doğumla birlikte başlayan ve genelde yalnızca bez bölgesinde olan bu mantar idrarın ve dışkının olduğu yerlerde daha fazla meydana gelir. Parlak kırmızı renkli kızarıklıklar oluşur. Belli zaman içinde mantar enfeksiyonuna bağlı bakteriler ile ikincil enfeksiyonu artar. En fazla kısmı, özellikle anüsün etrafı ve kaba etlerde görülür. Bazen bu bölgenin etrafında yayılma olabilir. Pişik oluşan bebeklerin daha sık şekilde idrar yolları enfeksiyonu esnasında görülen pH değişimleri derinin yüzeysel olarak etrafında daha fazla tahriş olması bu pişik vakalarını geliştirir. Bebeklerdemantar enfeksiyonlarının meydana gelmesinde, \"Candida\" adı verilen bir tip fungus neden olur. Mantarlar bebek, çocuk ve ergenleri enfekte edebilir ve pamukçuk rahatsızlığı, bebek bez bölgesine oluşan dermatiti ve vajinal mantar enfeksiyonları gibi durumlara neden olabilir.

Genelde pişik oluşmuş bölgelerdeki yerlerin mantarları, parlak kırmızı olan kısmında, toplu iğnenin başı kadar, iltihap görüntülü olarak kabuksuz bir şekilde yaralar görülür. Teşhisi bu yaralardan alınan materyalin mikroskobik incelemesineden sonra yapılmaktadır. Normal yapılan doğum sonrasında meydana gelen mantarlar, bebekte solunum yollarında ve sindirim sistemine kadar ulaşan, genelde yedinci ve onuncu gününde meydana gelen bir ağız içi mantar türüdür. Prematüre olmuş doğan bebeklerin daha fazla mantar olduğu gözlemlenmiştir. Vücudun direnç yönünden sağlıklı seyreden bir bebeğin genel olarak ağız içi lokaliz görülmektedir. Vücudunda direnç sıkıntısı yaşayan bebekte bu mantarın kana karışma olasılığı ve ciddi akciğer enfeksiyonu veya farklı enfeksiyonlar ile karşılaşılan tehlike oranı daha yüksek olabilir.

Bebeklerde Mantar Tedavisi Nasıl Olur?

Çok fazla antibiyotik alan çocuklarda mantar tedavisi ile sıkıntılı bir hastalığı taşıyan durumdur. Bebek annesine mantar rahatsızlığını bulaştırması sonucunda tedavisi zorlaşır. Tedavide kullanılan ilaçlar; mantar ilaçları ve lokal antiseptiklerdir. Karbonatla uygulanan lezyonları temizlemek ve kazımak, annede enfeksiyonun olması, tekrar etmesine sebep verir. Genellikle bebeklerin tedavisi için kullanılan ilaçlar, annede uygulanan göğüs ucuyla birlikte uygulanan ilaçlar olur. Her ikisi de bu mantarları yok edebilmek için tam sonuç alınmadan tedavi bitmemiştir. Bebeğin doğumundan sonra beslenmesine daha geç başlanmışsa mantar olma olasılığı yüksektir. Mantar büyük çocuklarda da oluşabilen lezyonlardır. Bebeklerde mantar uzun süre geçmemiş ise şeker hastalığı veya başka bir rahatsızlıktan dolayı ilaç tedavisi yapılıyorsa, bu mantar lezyonlarının gelişmesinde hızlanma olacaktır. Bu mantar lezyonu, ciddi akciğer enfeksiyonuna kadar ilerler, sonrasında kana karışarak diğer başka hastalıklara neden olur. Mantar enfeksiyonları tedavisindedoktorlar pamukçuk tedavisinde genellikle parmak ucu veya gaz beziyle ağza sürülen sıvı antifungal ilaçlar kullanılmasını önerirler. Bebek bezi dermatiti, mantarlı bölgeye uygulanan krem ya da losyon şeklinde olan antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. Vajinal mantar enfeksiyonları, vajinaya uygulanan antifungal kremler ya da koyulan fitillerle tedavi edilir. Tedaviyle enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesi gerekir. Mantar enfeksiyonlarının tedaviye rağmen tekrarlaması gayet normaldir.
" } ] }