{ "title": "Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Bebeklerde-Kalca-Cikikligi-Tedavisi-28.jpg", "date": "20.01.2024 06:50:39", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Tedavisi, erken tanı ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Yeni doğan bebeklerin bir kısmının kalçasında, çıkıklığa neden olan problem görülebilmektedir. Tıp dilinde, bebeğin uyluk kemiğinin üst kısmı eklem kapsülünden dışarı çıktığında bebeklerde kalça çıkıklığı olarak tanımlanmaktadır.

Bebeklerde bu problemle yol açan nedenler tam olarak saptanamamaktadır. Fakat genellikle genetik özellikler, hormonal, mekanik ve çevresel etkenler kalça çıkıklığı oluşmasına neden olmaktadır. Doğuştan görülen bebeklerde kalça çıkıklığı tedavisi noktasında en önemli konu erken tanı konulması, tedavi için geç kalınmamış olmasıdır.

Doğuştan bir neden ile ortaya çıkan kalça çıkıklığı aynı zamanda kundaklama, baş aşağı sallama gibi hareketlerin sonucunda da görülebilmektedir. Bu tip geleneksel uygulamalar, yeni doğan bebeklerde kesinlikle yapılmamalıdır. Kız bebeklerde erkek bebeklere göre altı kat fazla görülmektedir.

Doğuştan ayağında ortopedik şekil bozukluğu olan, aile yakınlarında kalça çıkıklığı görülen, normal doğum esnasında hekim hataları, gebelik boyunca anne karnında başını yukarıda tutan bebeklerde yaygın olarak görülmektedir.

Yeni doğmuş bebeklerde kalça çıkıklığı, dışarıdan bakıldığında fark edilemeyebilir. Bu nedenle yeni doğan hekim kontrollerinde mutlaka bebeğin kalçası da muayene edilmelidir. Yeni doğmuş bebeklerde doktor elle muayene ederek çıkıklığı tespit edebilir. Yaşça daha büyük bebeklerde ise bacaklarını rahatça açıp açamamasına bakılarak karar verilebilmektedir. Bazı durumlarda ultrason istenebilmektedir.

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Pavlik Tedavi Nasıl Yapılır?

Yeni doğan bebeklerde görülen, kalça çıkıklığı genel olarak pavlik bandajı ile tedavi edilmektedir. Pavlik bandajı bebeği dizlerini birbirinden ayırarak karnına doğru çekmesini sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Pavlik bandajı ile uygulanan tedavide her hafta düzenli doktor kontrolü gerekmektedir.

Pavlik bandajı yaklaşık 2 – 3 ay süren bir tedavidir. Fakat her bebekte sonuç vermeyebilir. Pavlik bandajının yeterli olmadığı durumlarda hekimler, kalçayı alçıya alma, bacakları askıya alma veya ameliyat gibi bebeklerde kalça çıkıklığı tedavisi yöntemlerine yönelmektedir.
" } ] }