{ "title": "Bebeklerde İshal Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Bebeklerde-Ishal-Tedavisi-21.jpg", "date": "19.01.2024 04:58:51", "author": "Canan Özüt", "article": [ { "article": "Bebeklerde İshal Tedavisi, bebeklerde ishal sıvı kaybına yol açmasına neden olur. Tedavi edilmediği taktirde ciddi sorunlara yol açabilir. Bebeklerde kusma kalori alımı ve sıvı ihtiyacını karşılamak mümkün oldukça önemlidir. Yağsız çorba çeşitleri, pirinç suyu, süt ve su ile karıştırılmış muhallebi, ayran ve şeftali suyu gibi sıvılar susuzluğu önler ve kalori ihtiyacını karşılar. Bebekler 6 aydan küçük ise ek gıdalara başlamamışsa, kaynatılmış ılık su ve emzirme sıklaştırılmalıdır. Emziren annelerin, asitli içecekler tüketmemeleri ve bağırsaklarını harekete geçirecek içecekler içmemeleri gerekmektedir. Mama ile beslenen bebeklerin ishal durumunda mamanın yanında katı gıdalarda ek olarak verilmelidir. Ağır ishali olan bebeklerde idrarı azalmış olan bebeklere damar yolu ile sıvı verilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde ishal tedavisinde en önemli korunma yöntemi
Bebeklerde ishal tedavisi, son yıllarda akut ishal tedavisinde kaydedilmiş değişiklikler yapılmıştır. Bu yapılan değişiklikler, özel durumlar dışında ilaçları daha az kullanarak da su ve tuz kayıplarının oral sıvı tedavisinde beslenme ile erken boşaltılmıştır. Bebeklerde anne sütü devam edilmelidir. İshal tedavisi 2 ya da 7 gün içinde iyileşmektedir. Tedaviye doktor kontrolü altında devam edilmelidir. Antibiyotik ishalde etkisizdir.

İshal 7 gün içinde düzelmezse dışkı kültürü ile neden aranmaktadır. Gerekirse doktor kontrolü altında antibiyotik kullanılabilir. Sıvı tedavisine erken başlanmışsa dehidrasyon önlemi alınır. Genel olarak hafif ve orta dehidrasyon göstermesi ishal vakalarında sıvının oral yol ile alınması uygun görülür.

Bebeklerde ishal tedavisinin ana ilkelerinden biri de beslenmeye erken başlamasıdır. İshal sürecinde iştahsızlık görülebilir. Çocuğun zorlanmaması ve sık olarak öğünler şeklinde verilmelidir.
" } ] }