{ "title": "Bebeklerde Farenjit Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Bebeklerde-Faranjit-Tedavisi-77.gif", "date": "19.01.2024 11:07:35", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Bebeklerde Farenjit Tedavisi, geçirmede en keskini antibiyotiktir. Farenjit, ağız ve burun boşluğunun arka kısmında ve bademciklerin bulunmuş olduğu kısımda oluşan iltihaplanma durumudur. Olabildiğince yaygın olan bu hastalık özellikle kışın soğuk aylarda hemen hemen herkesin geçirdiği bir hastalıktır. Yutkunmayı güçleştiren bu hastalığın genelde kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Akut ve kronik olarak iki türü bulunmaktadır. Birden gelişen ve şiddetli olan boğaz iltihabına akut farenjit ismi verilirken daha hafif ama uzun süren farenjit kronik farenjit denilmektedir.

Farenjit rahatsızlığı 3-12 yaşlar arası olabildiğince sık görülebilirken bebeklerde fazla görülmez. Bebeklerde çok nadir olarak betaya bağlı farenjit görülebilmektedir. Farenjit, birden yükselen ateş, kusma, karın ağrısı gibi şikâyetler olarak meydana gelir. Bu nedenlerden dolayı bebeklerde huzursuzluk yaşanır ve devamlı ağlama olarak görülür. Bu durumda hekiminize başvurduğunuz zaman hekiminiz muayene, boğaz testleri ve kültür neticesi farenjit olduğunu anlar. Beta farenjit olmuş bir bebeğin üst damak kısmında minik noktacıklar görülmektedir. Bu muayene sonrasında boğaz testi ve kültürü ile tanı kesin olarak belirlenir. Bu hastalığın kuluçka zamanı genelde 3-5 gün arası olmaktadır. Bu rahatsızlık kuluçka zamanında bulaşmaktadır. Kuluçka dönemi bitince sonrasında bulaşma özelliği kalmamaktadır.

Bebeklerde Farenjit Tedavisi, Antibiyotikler kullanılmasıyla geçirilir. Antibiyotikler içinden de penisilin grubu olan antibiyotikler olarak bilinir. Eğer bebeğin penisiline alerji olma durumu varsa başka tür antibiyotikler de kullanılır. Antibiyotik tedavisinde hem semptomların kısa sürmesini sağlamaktadır hem de eklem romatizma olma riskini azaltmaktadır.

Evde bir kişide beta farenjit teşhis edildi ise diğer bireylere bulaşmaması için olabildiğince dikkatli olmak gerekir. Alınacak önlemlerden biri tez tez el yıkamak ve insanların birbirini öpmemesi gerekir. Beta farenjit tespit edilmiş olan bebekte antibiyotik tedavisine başlandığı zamandan itibaren 24 saat sonra bulaşma olasılığını önler. Bu hastalığa yakalanmış olan bebeklere ılık su verilmesinde fayda vardır. Çünkü boğazı tahriş olduğundan dolayı ağrı yapıyordur. Ilık su vermek boğazı yumuşatır.

" } ] }