{ "title": "Basur Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Basur-Tedavisi-56.jpg", "date": "20.01.2024 07:45:33", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Basur tedavisi, tıptaki ismi hemoroid olan ancak halk arasında basur ya da mayasıl adıyla anılan oldukça rahatsız edici ve hatta insanın hayatını alt üst edebilen bir hastalıktır. Basur hastaları özellikle de çalışanlar yediğine ve içtiğine her zaman dikkat etmek zorundadırlar. Çünkü bazı gıdalar bu hastalığın inanılmaz ağrılı geçmesini tetiklemektedir. Bu öyle bir hastalıktır ki inanılmaz iş kayıplarına ve hastanın evden dışarı bile adımını atmasına izin vermeyecek boyutlara gelebilmektedir. Halk arasında basur olarak adlandırılan hemoroid anüste bulunan toplar damarların çeşitli sebeplerle genişlemesi ve bu genişleme sonucu makattan dışarı doğru yumrular şeklinde çıkmasıdır. Bu yumrular ya da damar yumakları kırmızı ve mor renkte olabilmekte ve sık sık kanama da görülebilmektedir. Kanamanın sebebi ise bu damar yumaklarının çeşitli sebeplerden dolayı tahriş olmasıdır. Evet hayatımızı tam anlamıyla felç eden bu durum birçok insanın ağrılar içerisinde kıvranmasına, tuvaletten çıkamamasına çalışan hastaların ise işe gidememesine neden olmaktadır. Basur çoğunlukla 50 yaş üzeri insanlarda görülmekte olsa da hayatımızın herhangi bir döneminde de karşımıza çıkabilmektedir. Basur hastalığının ortaya çıkmasında birçok sebep sıralanmaktadır. Bunlardan en sık rastladıklarımız ise toplar damarların bozukluğu, kronik kabızlık, hamilelik sonucu oluşan damar genişlemeleri, ailevi yatkınlık gibi sebepler ilk sırada yer almaktadır. Bu en sık karşılaştığımız nedenlerin yanı sıra hareketsiz bir yaşam tarzı ve beraberinde aşırı kilo (Şişmanlık), mesleği gereği sürekli oturarak çalışmak, alkol kullanmak, lifli gıdaları çok az tüketerek sürekli ishal olmak, makat bölgesine zarar verecek sporlarla uğraşmak ve bağırsak bölgesinde oluşan tümörler ya da arka arkaya meydana gelen gebelik durumu da daha az rastlanılan basur sebepleri arasında yer almaktadır.

Basur hastalığı iç basur ve dış basur olarak ikiye ayrılır

İç basur: Anüs bölgesinin kapanmasını sağlayan kasın genişlemesi sonucu oluşan basura iç basur denir. Bu basur dışarıya doğru sarkar ve basınç uygulandığı zaman içi boşalır. Dışarıya doğru sarkan yapılar damar yumakları şeklindedir. Bu damar yumakların da zorlama sonucu kanama ve iltihaplanma meydana gelebilmektedir.

Dış basur: Anüsün kapanmasını sağlayan kasın altındaki toplar damarın genişlemesi ile meydana gelir ve genel olarak iç basur ile görülmektedir ve yine iç basur da olduğu gibi kanama ve iltihaplanma meydana gelebilir. Bu kanamaları ciddiye almak gerekmektedir, çünkü bu kanamaların sonucunda hastada kansızlık oluşması ihtimali muhtemeldir. Birçok basur hastası bu kanama sonucunda doktora gider ve bu şekilde kendisinde basur olduğunu öğrenir. Tabi ki her kanama da basur olmayabilir. Bazı kanamaların sebebi anüs ya da kılcal damar çatlakları da olabilmektedir. Böyle durumlarda doğru olan mutlaka bir hekime gidilmesidir.

Bu hastalığın en belirgin belirtisi anüs bölgesinde meydana gelen kanamalardır. Bunun yanında dışkılama olayının oldukça ağrılı olması, yine makat bölgesinde kaşıntı ve yanma şikâyetleri de belirtiler arasında yer almaktadır.

Basur hastalığının tedavi yolları

En başta basur hastaları yeme içme alışkanlıklarını düzenlemelidir. Aşırı baharatlı ve acı gıdalar tüketmekten kaçınılmalı ve fazla yemek yemesi önlenmelidir. Çünkü aşırı yemek yemek sindirim kanallarına zarar verebilmektedir. Ayrıca çok katı gıdaları arka arkaya yememeli kabız olmama konusunda dikkatli davranarak sıvı tüketimini dengelemelidir. Bunun yanında alkol, kahve gibi içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalı ve hardal tüketimini kesmelidir. Hareketsiz yaşam tarzından vazgeçerek spor yapmalı. Eğer kabızlık problemi varsa bu sorun vazelin ya da iyi gelebilecek yağ çeşitleri ile sorun çözülmelidir. Yani kısaca özetlemek gerekirse basur eğer ileri derecede değil ise yukarıda saymış olduğumuz yöntemlerle ya da ilaç kullanımı ile çözümlenebilmektedir. Ama eğer basur ileri aşamada ise cerrahi müdahale gerekmektedir. Bu uygulama da tıbbi müdahalenin sonuç vermediği ya da yetersiz kaldığı durumlarda sadece doktorunuz gerek görürse uygulanmaktadır. Cerrahi müdahaleler de birkaç şekilde yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi sıvı azot ya da azot protoksit ile dondurucu bir alet kullanarak basur memelerinin çıkarılmasıdır. Ancak bu yöntem sadece fazla büyümemiş ve iltihaplanmamış basur da etkilidir. Ayrıca uygulanan bu cerrahi müdahale de hasta da ağrı ya da sızı olmamakla beraber geçici birkaç gün sürebilen ishale neden olabilmektedir. Diğer cerrahi müdahale basur hastalığının ağrılı, kanamalı ve iltihaplanmış olan durumlarında yani diğer yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda uygulanan hemoroidektomi yöntemidir. Hastalar da ameliyat sonrası ağrı ve sızı gibi şikâyetler olmaktadır ve hastalar birkaç gün hastanede doktor gözetiminde kalmalıdır. Bu cerrahi müdahale sonrasında ağrı ve sızı olsa da oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Hasta ameliyat sonrası aldığı gıdalara ve kendine dikkat etmelidir.
" } ] }