{ "title": "Astım Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Astim-Tedavisi-68.png", "date": "21.01.2024 04:38:38", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Astım Tedavisi, Astım dış ortamda yer alan soğuk hava, çeşitli alerjenler ve sigara dumanına maruz kalma gibi etkileyen faktörler karşısında bronşların yani hava yollarının daralması sonucunda meydana gelen ve ataklar ile seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Ataklar haricinde çoğu zaman hiçbir şikâyeti olmayan kişilerde atak esnasında göğüste sıkışıklık hissi, nefes daralması, hırıltılı solunum ve öksürük gibi belirtiler olur. Görülen bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Yaşanan ataklar genelde gece sabaha karşı kendini belli etmeye başlar. Hasta kişi tedavi gördüğünde gerilemektedir. Tedaviye başlanmamış ya da düzensiz bir şekilde tedavi gören kişilerde zaman içinde atak sıklığı ve şiddeti git gide artmaktadır. Astım ilerledikçe uzun vadede akciğerlerin işlevlerinin kaybına yol açar. Astım hastalığının dünyada yaklaşık olarak üç yüz milyon kişiyi etkisine altına aldığı tahmin edilir. Ülkeden ülkeye farklılık göstermek ile görülme sıklığı da yüzde on beş civarındadır. Bu yüzde hava kirliliğinin çok fazla olduğu kent merkezlerinde daha yüksek olur. Astım hastalığının çevresel ile genetik birçok sebebe bağlı olduğu bilinir. Astım hastalığı doğrun bir tedavi yöntemi ve çözümü olan bir hastalık olmasına rağmen yetersiz takip sebebinden dolayı yeterince kontrol altına alınamamaktadır. Bu sebepten dolayı hasta kişilerin eğitimi ile tedavilerine sadık kalmaları oldukça önemlidir.

Astım Tedavisi, Astım hastalığı çok ilerlemiş ve geriye dönüşümsüz seviyeye gelmediği müddetçe kolaylık ile kontrol altına alınarak tedavi edilebilen bir hastalık türüdür. Düzenli bir şekilde tedavi gören kişilerin büyük bir çoğunluğunda astım hastalığı kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemez. Ancak eksik veya düzensiz tedavi ya da bilinçsiz bir şekilde alınan ilaçlar hastalığın git gide ilerlemesine ve atak sayısının şiddetinin artmasına yol açar. Böyle bir durum hasta kişinin devamlı nefes darlığı ilen diğer şikâyetler ile yaşamasına sebep olur. Astım hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar temel olarak solunum yolu ile alınmaktadır. Bu ilaçlar tam iki grupta ele alınmaktadır. Birinci grupta semptomun giderici tarafı yani hasta kişiyi rahatlatan ilaçlar yer almaktadır. Bunlar yine solunum yolu ile alınan ilaçlardır. Atak belirtileri meydana geldiğinde doktorun tavsiye etmiş olduğu şekillerde kullanılmaktadır. Etkileri ise bir, iki dakika içinde başlar; hasta kişinin öksürüğü, nefes darlığı ve hırıltılı solunumu git gide azalır. Semptom azaltan ilaçların genelde hastalığı tedavi etme veya kontrol altına alma gibi etkileri olmaz. Bir grup altındaki ilaçlarda içinde sempatomimetikler, salbutamol ve terbutalin bulunmaktadır bu tip ilaçlara inhaler adı verilir. İkinci grup altında olanlar ise hastalığı tedavi eden veya kontrol altına alan ilaçlar yer almaktadır. Bunların oldukça büyük bir kısmı solunum yolu ile kullanılır. Ancak enjektabl veya tablet gibi bazı ilaçlarda vardır. Hastalığın seyri ve kişinin yaşam kalitesi temel olarak bu ilaçlar ile belirlenmektedir. Bunlar solunum yolu ile alınan lökotrien reseptör antagonistler, kortikosteroidler, nedokromil sodyum, kromolin sodyum ve teofilindir.
" } ] }