{ "title": "Astım Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Astim-Bitkisel-Tedavi-91.jpg", "date": "19.01.2024 15:50:03", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Astım bitkisel tedavi, üst solunum yolları hastalıklarından biri olan astım, solunum yolunun iltihaplanması nedeniyle oluşur. Solunum yolları aşırı hassaslaşır ve dış etkenlere dayalı olarak daralır. Özellikle genetik faktörlere bağlı olarak ve çevresel etkenlerin etkisiyle meydana gelir. Bunların yanı sıra alerji, zatürre ve enfeksiyon hastalıkları da astıma yol açabilir. Küçük yaşlardaki çocuklarda daha sık rastlanılan astım her yaş grubunda görülebilir. Orta yaşlarda nefes daralmasıyla kendini gösteren astım hastalığı nefes darlığıyla karakterize bir hastalıktır. Hırıltı, öksürük astım belirtileri arasındadır. Astım ırsi, hava şartları, hareketsiz bir yaşam tarzı, depresyon, stres, sigara kullanımı, kimyasal maddelere maruz kalma, adet dönemi, polen, kedi-köpek tüyleri, toz ya da aşırı dumana maruz kalma, alerji gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir.

Astım bitkisel tedavisi nasıl yapılır?

Astım hastalığının tedavi edilebilmesi için teşhisin önemi büyüktür. Öncelikli olarak teşhis edilmeli ve astımın neden kaynaklandığı kesin olarak bilinmelidir. Astımın tıbbi tedavisinde genellikle atakları önleyen ilaçlar kullanılır. Bunların yanı sıra astım bitkisel tedavi için kullanılacak bazı bitkiler bulunmaktadır. Bu bitkilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Andız otu: Andız otu kullanılarak hazırlanan çay astım şikâyetlerini azaltmak amacıyla kullanılabilir. Andız otu, balgam sökücü, bronş açıcı etkiye sahiptir. Andız otu çayı hazırlanıp içine bir miktar bal eklenerek içildiğinde astıma karşı faydalı olur.

Adaçayı: Astım için önerilen bir diğer bitki de adaçayıdır. Adaçayı çay şeklinde hazırlanıp astıma karşı içilebilir. Adaçayı haricinde kereviz yaprağı, lahana, havuç, nar, ısırgan otu, papatya, kekik yine astım için kullanılabilir.

Hatmi çiçeği: 5 su bardağı kaynatılmış süte 10 gr hatmi çiçeği ilave edilerek kısık ateşte 5 dakika kaynatılır. Kaynayan karışım ılımaya bırakılır ve ılıdıktan sonra içilebilir.

Kahve ve çay: Kahve ve çay kafein adlı uyuşturucu bir madde içerdiği için bronşları açmak için kullanılabilir. Gün içinde en fazla 2-3 fincan olmak şartıyla astıma karşı içilebilir.

Ayva: 1 su bardağı suyun içine 3 tane ayva yaprağı eklenip 10 dakika kısık ateşte kaynatılır. Ardından kaynayan su süzülerek içilir. Astım atakları için günde 2-3 bardak içilebilir.

Anzer balı: Astıma karşı faydaları olduğu bilinen anzer balı, oldukça güçlü etkisi olan bir antibiyotiktir. Bu nedenle bir hekime danışılarak kullanılmasında fayda vardır.

Nane: Astım nöbetlerinde bronşları açmak için naneden faydalanmak mümkündür. Nane çay şeklinde hazırlanıp içilebileceği gibi çiğ olarak da tüketilebilir. Bunun dışında yapraklar kaynatılarak buharı solunduğunda yine astıma karşı iyi gelir.

Öksürük otu çayı: Astım için iyi geldiği bilinen öksürük otu çayı, astım bitkisel tedavi yollarından biridir. Astıma karşı çok faydalı olduğu bilinse de hekime danışılarak kullanılması gerekir.

Keten yağı: Keten bitkisi kullanılarak üretilen keten yağı, bronşlarda meydana gelen iltihabı geçirmek için faydalıdır. Astım hastalarında nefes darlığı şikâyetine karşı iyi gelir.

Soğan-sarımsak: Akciğer iltihabına yol açan enzimleri baskılayıcı etkiye sahip olan soğan-sarımsak astım ataklarının azalmasını sağlar. Astıma karşı kullanılabilecek ideal besinler arasındadır.

Yeşil yapraklı sebzeler: Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler magnezyum ve folat bakımından zengin içeriğe sahiptir. Folat vücutta alerjik reaksiyonların baskılanmasına yardımcı olarak astım şikâyetlerini azaltır. Bazı astım hastalarında yapılan incelemeler sonucu magnezyum seviyesinin az olduğu görülmüştür. Bunun için magnezyum bakımından zengin gıdaların astıma karşı iyi geldiği düşünülmektedir.
" } ] }