{ "title": "Astigmat Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Astigmat-Tedavisi-89.jpg", "date": "20.01.2024 01:58:36", "author": "Ceyhun YILMAZ", "article": [ { "article": "Astigmat Tedavisi, astigmat günümüzde çok yaygın olan bir göz hastalığıdır. Astigmat hastalığından bahsederken miyop ve hipermetrop hastalığından söz edersek konu daha iyi anlaşılacaktır. Miyop yakını iyi görür fakat uzağı net göremez, hipermetrop ise tam tersi uzağı iyi görür fakat yakını net göremez. Astigmat ise hem uzağı hem de yakını net göremez. Işık korneadan geçerken yatay ve dikey olarak kırılır. Normal bir kornea göze dışarıdan bakıldığında yuvarlak şekilde görünürken astigmat hastalarında bir yumurta gibi bombeli görünür. Bu nedenle ışık farklı bir şekilde kırıldığı için nesneler astigmat hastasına normalden daha büyük, daha küçük veya şekli bozuk görünür. Uzmanların bir kısmı astigmat hastalığının genetik bir hastalık olduğunu uzun süre bilgisayar kullanımı, yoğun ışık ve çok yakın mesafeden televizyon izlemek gibi gözü tahrip eden davranışların hastalığı tetiklediğini düşünmektedir. Uzmanların belli bir bölümü de bu davranışları sergileyen tüm bireylerin aynı oranda risk taşıdığını söylemektedir. Astigmat tedavi edilebilen bir hastalıktır fakat lazer operasyonu haricinde tam bir iyileşme söz konusu değildir.

Astigmat tedavi yöntemleri nelerdir?

Gözlük Tedavisi: En yaygın tedavi yöntemi muayene olduğunuz göz doktorunun belirlediği gözlüğün sürekli olarak kullanılmasıdır. Gözlüğün kullanılmaması hastalığın zaman geçtikçe ilerlemesine sebep olur bu nedenle gözlüğü vücudunuzun bir parçası gibi görmeli ve ona alışmalısınız.

Lens Tedavisi: Astigmat Tedavisinde lens kullanımı gözlük kullanmak istemeyen hastalar için bir seçenek olsa da zahmetli ve hijyen açısından riskler taşıyan bir seçenektir. Lensleri takmadan önce mutlaka eller yıkanmalıdır. Lens öncelikle kontrol edilmeli, üzerinde çizik, 10 yırtık veya çatlak bulunan lensler kullanılmamalıdır. Lensler asla kuru olmamalıdır, nemli ve temiz olmalıdır.

Lazer Tedavisi: Lazer teknolojisindeki gelişmeler astigmatı da artık miyopi ve hipermetropi'ye yakın değerlerde düzeltilmesine olanak sağlamaya başladı diyebiliriz. Fakat her astigmat hastası için bu yöntem uygulanamamaktadır. Bu oran astigmat hastalarının %50'sini kapsadığı söylenmektedir. Lazer operasyonlarında en iyi sonuç alınan grup sadece miyop olanlardır. Lazer operasyonuna karar verilmeden önce mutlaka detaylı bir muayeneden geçilmeli kornea kalınlığı, astigmatın tipi, hastanın yaşı gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır.

Astigmat Hastası Olmamak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz: Astigmat hastası olma riskini en aza indirmek için yazı okuma mesafesi 30-40 cm. Televizyon izleme uzaklığının ise 3-4 metrenin altında olmamasına dikkat etmeliyiz. Güneşe doğrudan bakmamalı ve güneş gözlüğü kullanmalıyız.

" } ] }