{ "title": "Aşırı Terleme Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Asiri-Terleme-Tedavisi-17.png", "date": "19.01.2024 05:17:59", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Aşırı terleme tedavisi, terleme vücuttan ter bezlerinden dışarı doğru çıkan tuzlu sıvı salgısı nedeniyle oluşur. Daha çok sıcak havalarla birlikte şikâyet artar. Terleme aslında vücutta gerçekleşmesi gerek olmazsa olmaz vücut fonksiyonlarından biridir. Bir nevi vücudun soğutma sistemi olarak tanımlanabilir. Terlemenin oranı vücuttaki ter bezlerinin oranıyla alakalıdır. Yenidoğanlarda 2-4 milyon arasında değişken olan ter bezi bulunur. Bu ter bezleri ergenlik çağıyla birlikte tamamen aktif hale gelir. Kadınlarda ter bezi sayısının fazla olmasına rağmen erkeklerde bulunan ter bezleri daha aktif haldedir. Spor, heyecan, korku, sinir ve menopoz aşırı terlemeye yol açan etkenler arasındadır. Bunların haricinde alkol kullanımı, kafein, obezite, kalp hastalıkları, aşırı sıcak hava, bazı kanser hastalıkları, tiroit bezinin normalden fazla çalışması, bölgesel ağrı sendromu, kullanılan bazı ilaçlar, kan şekerinin düşük olması, diyabet, aşırı baharatlı yiyeceklerin tüketimi, enfeksiyon hastalıkları, ateş, akciğer hastalıkları aşırı terlemeye yol açan etkenler arasındadır.

Aşırı terleme tedavisi nasıl yapılır?

Topikal ajan tedavisi: Daha çok koltuk altında gelişen aşırı terleme için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Alüminyum krom tedavide yaygın şekilde kullanılır. Koltuk altında başarılı olan tedavi el ve ayak terlemesinde pek başarı sağlamaz. Alüminyum krom koltuk altına sürülerek 6 saat kadar bekletilir. Kullanılan ürün ekrin ter bezi kanallarını tıkayarak terlemeyi önler. Bölgeye ilaç sürüldükten sonra eğer tıraşlama yapılacaksa ilaç kullanımından iki sonra yapılmalıdır. Bu tedavi hafif ve orta derecede gelişen aşırı terleme için etkilidir. Kısa dönemde başarılı olan tedavi uzun dönemde kalıcı sonuç vermez.

İyontoferaz tedavisi: El ve ayaklar için düşük voltajda akım uygulayan bir araçtır. Tedavide erkin ter bezleri yakılarak pıhtılaşma sağlanır. El ve ayak terlemesinde bazı hastalarda belli oranda etkili olan tedavide, sıvı dolu kaplara el ve ayaklar alınır. 15-20miliamper elektrik akımı uygulanır. Tedavi süresi yaklaşık yarım saattir. İlk başlarda haftada 4-54 kez uygulanır. Daha sonra haftada 1-2 defa uygulamak yeterli olur. Koltuk altı ve yüz bölgesinde gelişen aşırı terleme için etkili bir tedavi seçeneği değildir.

Biyofeedback tedavisi: Aşırı terleme tedavisi için uygulanan bir diğer tedavi seçeneğidir. Tedavinin başarısı uygulayan kişi ve hastaya bağlı olarak değişir.

İlaç tedavisi: Aşırı terleme tedavisinde bazı ilaçlar kullanılabilir. Kullanılabilecek ilaçlar, anti-kolnerjikler, beta bloker ilaçlar, antidepresan ve kaygı ilaçları, propantelin bromid olarak sıralanabilir. Kullanılacak ilaçların bazı yan etkileri olabilir.

Botoks tedavisi: Botoks tedavisinde botulizm olarak adlandırılan toksin bir madde kullanılır. Bu madde ter bezlerine gelen sempatik sinirlerin felç olmasını sağlar. Botoks oldukça maliyetli bir tedavi seçeneğidir ve 4-6 ay bir tekrar yapılması gerekir. Özellikle koltuk altı aşırı terleme tedavisinde etkili bir yöntemdir.

Psikoterapi: Genellikle yüzde aşırı terleme ve kızarma sorunları için uygulanan bir tedavi seçeneğidir.

Liposakşın tedavisi: Cilt altında yer alan ter bezlerinin olduğu yağ dokuları özel bir katater aracılığıyla emilerek alınır. Liposakşın genellikle koltuk altı aşırı terleme tedavisinde kullanılmaktadır.

Kilpsli ETS ameliyatı: Genel anestezi yardımıyla yapılan bir cerrahidir. Aşırı terleme problemine karşı diğer tedavi seçenekleri denenmiş ancak fayda sağlanamamışsa, hasta kalıcı bir tedavi yöntemi istiyorsa tercih edilir. Ameliyat açık ya da kapalı yapılabilir. Her iki yöntemde de temel aynıdır. Terleme bölgesine ulaşan sempatik sinir düğümleri belirlenir. Belirlenen düğümlerin üzerine titanyum klipsler takılarak sinir yolları kapatılır. Klipsli Ets ameliyatı açık cerrahiye göre daha avantajlıdır. Hastada kan kaybı daha az olur, ameliyat süresi daha kısadır, hasta hastanede daha az yatar, iyileşme süreci daha kısa olur, hasta daha az ağrıya maruz kalır. Kilipsli ETS ameliyatı sonrasında hastada, enfeksiyon, el kuruluğu, his kaybı, göz kapağında geçici olarak düşme, yara yerinde nadir olarak ağrı görülebilir.
" } ] }