{ "title": "Aşılama Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Asilama-Tedavisi-16.jpg", "date": "21.01.2024 02:00:27", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Aşılama tedavisi, uzun süre gebe kalmaya çalışan, fakat bu konuda başarılı olamayan kadınlar için uygulanan bir kısırlık tedavi şeklidir. Aşılama tedavisi oldukça pratik ve kolay bir yöntemdir. Erkekten sperm hücresi alınarak, tercih edilen yönteme göre kadının vajina içine bırakılması olarak tanımlanabilir. Aşılama tedavisiyle gebe kalma şansı yaklaşık %20 oranındadır. Günümüzde pek tercih edilmeyen bir tedavi şeklidir.

Aşılama tedavisi, erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurtanın birleşme şansını arttırmak, fizyolojiyi desteklemek amacıyla uygulanır. Anne adayına uygulanan hap ya da iğneler sayesinde her ay düzenli bir tane olan yumurta miktarının sayısı arttırılır. Baba adayından alınan spermlerde tedavi için laboratuvar ortamında özel olarak hazırlanır. Yumurta çatlatma iğnesi kullanılarak, çatlatma dönemi ayarlanır. Özel işlemlere tabi tutulmuş olan sperm plastik bir boru yardımıyla rahim içine gönderilir. Bu işlem sayesinde spermin ilerleyeceği yol kısaltılır ve yumurta ile daha kolay şartlarda buluşması sağlanır.

Aşılama tedavisi zorlu bir tedavi midir?

Aşılama tedavisi her ne kadar kolay ve pratik bir tedavi şekli olsa da hastaya ilk olarak doğal yollardan gebe kalması için süre tanınır. Gebe kalmak istenen süre üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçtikten sonra eğer gebelik sağlanamamışsa ilgili tetkikler yapılarak aşılama tedavisine karar verilir. Günümüzde kolay bir şekilde uygulanan ve neredeyse hiç ağrısız bir tedavi yöntemidir.

Aşılama tedavisi hangi şartlarda uygulanır?

Aşılamanın yapılabilmesi için baba adayında sperm, anne adayında ise yumurta oluşumunun mutlaka olması gerekir. Eğer yumurtlama da ya da spermde bir sorun varsa öncelikli olarak bu sorunların giderilmesi için gerekli tedavilerin yapılması gerekir.

Aşılama tedavisi ne kadar zamanda tamamlanır?

Aşılama tedavisi yalnızca birkaç dakika içinde tamamlanabilir. Tedavi anında hasta için herhangi bir anestezik madde kullanılmasına gerek yoktur. Hasta jinekolojik muayene pozisyonuna alınır ve vajinal bölgeye gerekli ekipmanlar yerleştirilir. Bu sayede içeriye rahatlıkla girme olanağı sağlanır. Hekim yalnızca birkaç saniye içinde vajina içine gerekli olan spermi transfer eder. Operasyon tamamlandıktan sonra hasta 10-20 dakika dinlenmeye alınarak, günlük yaşantısına dönüş yapabilir. Eğer operasyondan sonra beklenmeyen komplikasyonların geliştiği fark edilirse vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Aşılama tedavisinden sonra komplikasyon gelişme olasılığı oldukça az olsa da bazı durumlarda komplikasyon gelişebilir. Tedaviden başarılı sonuç alınamamışsa hasta için yeni bir tedaviye başlamak amacıyla 3 ay dinlenme önerilir. Anne adayı kendini hazır hissettiğinde tüp bebek tedavisine başlamak uygun görülebilir.

Aşılama tedavisi hangi durumlarda yapılır?
Aşılama tedavisinden önce dikkat edilmesi gerekenler

Aşılama tedavisinin başarılı olabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar bulunmaktadır. Erkekten alınacak sperm hücresinin sağlıklı ve etkili olabilmesi için tedaviden önceki birkaç gün alkol, uyuşturucu madde ya da spermi olumsuz etkileyecek ilaçların kullanılmaması gerekir. Bu tür maddeler spermin yapısını olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı şekilde anne adayının da tedaviden birkaç gün öncesinde vajinal bölgeye krem, fitil, losyon gibi maddeleri kullanmaması gerekir. Aksi halde bölgeye uygulanan bu tür maddelerin kalıntıları tedavide mikrobik sonuçların olmasına neden olabilir. Aşılama tedavisi oldukça ciddi bir tedavidir, dolayısıyla tedavi süresinde hemşire ve hekimin uyarılarına dikkat edilmelidir.
" } ] }