{ "title": "Ankilozan Spondilit Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Ankilozan-Spondilit-Tedavisi-39.jpg", "date": "19.01.2024 04:47:42", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ankilozan Spondilit Tedavisi; bu tedavi hastanın ve ailesinin etimi ile başlamaktadır. Ankilozan Spondilit hastalığının hastaya anlatılması sonuçlarının bir bir açıklayıcı şekilde bilgi olarak verilmesi, hastalıktan kaynaklı olarak yapılıp yapılmaması gerekenler hakkında bilgi verilmesi bu hastalığın tedavisinin başarı oranının yükselmesine neden olmaktadır. Hastalığa yakalanan kişinin sigara içiyor ise mutlaka bırakması gerekmektedir. Bu hastalık zaten hastada göğüs kafesinin genişleme yeteneğini kısıtladığından bir de sigara kullanımına devam edilmesi ciddi solunum sorunları ortaya çıkartır. Ankilozan Spondilit tedavisinin ana maddeleri egzersiz ve ilaçlardır. Bazen gerekli görülen hastalarda fizik tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Bunların dışında ciddi eklem ve omurga hareketsizlik durumlarında ortopedik cerrahi de devreye girebilmektedir.

Ankilozan Spondilit hastalığında tedavi planı hazırlayan doktorun romatoloji uzmanı olması gerekir. Ancak romatizmal hastalıkların tedavisinde bir ekip işi olması gerektiğinden bu tedavinin bir ekip işi olduğunun unutulmaması gerekir. Bu hastalığın tedavi aşamalarını uygulayacak olan Uzman doktorun mutlak suretle cerrahi işlemler için bir ortopedist ile bir arada hareket etmesi gerekmektedir. Bu sayede süreğen olabilecek hastalıklarda hastanın yaşamına ne şekilde devam edebileceğinin ipuçlarını Psikiyatrist veya Psikologlar ile dengelemesini sağlar.

Ankilozan Spondilit tedavisinde ilaç tedavisi nasıl yapılır?

Kortizon harici antiinflamatuvar ilaçlar; bu ilaçlar Ankilozan Spondilitteki tedavinin temelini oluşturmaktadır. Kullanılacak olan bu ilaçlar tutukluğu ve ağrıyı gidermekle beraber, aynı zamanda romatizmal iltihaplanmalara karşıda düzenleyici etkiye sahiptir. Bu ilaçların hepsi birbirine benzemekle beraber, ilaçlara verilen yanıtlar hastanın kişisel yapısı ile orantılıdır. Her hasta her ilaca yanıt vermeyebilir. O yüzdende hastaya uygun ilacı bulmak önemlidir. O yüzdende hastanın ilaçla ne derecede tedaviye yanıt verdiğinin anlaşılabilmesi için her ilacın mutlak suretle en az üç ile yedi gün arasında kullanılması gerekmektedir. Bu hastalıkla ilgili bir diğer önemli noktada hastalıkla ilgili yakınmalar devam ettiği sürece bu ilaçların kullanılmasının gerektiğidir. Bu süreç hastalığın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Yakınmalar hastada kesildiğinde hasta ilaçları bırakmalı tekrar nüks ettiğinde ise yeniden başlamalıdır. Bu ilaçlar hasta tarafından alınırken önemli yan etkileri olduğundan mide ve bağırsak koruyucu ilaçlar ile alınmalıdır.

Ankilozan Spondilit tedavisinde bir de hastalığı modifiye eden ilaçlar vardır. Özellikle çevresel eklemlerde artriti olanlar veya kortizon dışı anti inflamatuvar ilaçlara yanıt vermeyen omurga ve eklem tutukluklarında, ayrıca iltihaplı bağırsak hastalığı veya sedef romatizması olanlarda; salazopirin ve hastalık olarak düşük dozlarda metotreksat gibi modifiye ilaçlar kullanılmaktadır. Bir diğer önemli nokta ise tüm bu ilaçlar uygulandığı halde hastanın şikâyetleri artarak devam ediyor ise hastaya üç gün üst üste yüksek oranda kortizon uygulaması yapılmalıdır. Bunun dışında az sayıda şiş eklem veya ağrı durumlarında ise lokal kortizon uygulaması yapılmalıdır. Hastalığın bir diğer önemli ilacı da gelişen biyolojik ilaçlardan olan TNF blokerleridir. Son derece etkili olan bu ilaçlar, Ankilozan Spondilit tedavisinde çok başarılı tedaviler sağlamaktadır. TNF blokeri ilaçlarının tedavi esnasında kullanımı esnasında infeksiyonlara yatkınlık meydana getirebilmektedir. Özellikle tüberküloz gibi infeksiyonların görülme riski vardır. Bu sebepten ötürü sadece doktor tarafından gerekli görülen hastalarda kullanımının yapılması gerekmektedir.

Ankilozan Spondilit tedavisinde bir diğer tedavi yöntemi de egzersizlerdir. Tedavide uygulanan ikinci önemli yöntemdir. Düzenli olarak uygulandığında hastada oluşan hareket kısıtlılığına iyi gelmektedir. Göğüs kafesinin rahatlamasın sağlayarak postürün korunmasına yardım etmektedir. Kullanılan ilaçlarla beraber uygulanan bu egzersizler hastada oluşan hareketsizliğin yavaşlatılmasında önemli bir yöntemdir. Gereken durumlarda hastaya göre sıcak soğuk tedavi yöntemleri de egzersiz yönteminde kullanılabilmektedir.

Son olarak cerrahi bir tedavi yöntemi olan ameliyatlar ise çok ciddi seyirli Ankilozan Spondilit olgularında kullanılan bir yöntemdir. Özellikle diz ve kalça gibi büyük eklem yerlerinde eklem protezi takılması şeklinde uygulanır. Buda cerrahi yöntemin bu hastalıkta en son kullanılması gerektiğini göstermektedir.
" } ] }