{ "title": "Alzheimer Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Alzheimer-Tedavisi-19.jpg", "date": "21.01.2024 14:24:47", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Alzheimer tedavisi: bu hastalık genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Bunamanın izlediği bir hastalıktır. Tüm bunama ile giden hastalıkları yüzde 50 ile 80'ni oluşturmaktadır. Alzheimer hastalığı yaş ile artmaktadır. 60 yaşından sonra Alzheimere yakalanma olasılığı her 10 yılda iki kat artarak daha da fazla olmaktadır. Ülkemizde giderek yaşlanma nedeniyle gelecekte Alzheimer hastalarının sayısında daha fazla artış olacağı düşünülmektedir.

Alzheimer tedavisinde hastalığın tanısı nasıl konulur?

Alzheimer tanısının kurulmadan önce bunama tanısının ortaya konulması gerekmektedir. Birisine bunama tanısını koyabilmek için hafıza kaybı ile aşağıda maddeler dediğimiz birkaç bilişsel işlev kaybına nesnel olarak ortaya konulması gerekir. Bu da ancak laboratuvar testleri ile mümkün olmaktadır:
Bunama tanısının ortaya konulmasından sonra Alzheimer hastalığının kriterlerini doldurup doldurmasını ortaya konmalı. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bunamaya neden olan başka bir rahatsızlığın olup olmadığını ortaya konmasıdır; eğer başka bir rahatsızlık rastlanmaz ise Alzheimer hastalığı tanısı konulabilir. Ancak Alzheimer hastalığının kesin olarak tanısı hala beyin biyopsisi ya da otopsi ile yapılabildiği için hastalara yaşamları süresince kesin Alzheimer hastalığı teşhisi konmamaktadır.

Alzheimer hastalığının tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Alzheimer hastalığın tedavisi üç basamakta özetlenebilir;

Eğitim ve destek olmak: birinci aşamada hasta ile yakınları ustalık hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilmelidir. Hastanın unutkanlığın ve kafasında meydana gelen karışıklığı arttırabilecek başka kullandığı ilaçların kısıtlanması ya da tamamen kesilmesi önerilmelidir. Hastalığın erken dönemde bile olabilecek kaybolma, tehlikeli şeyler unutma davranışların kontrol altına alınması ve hastalığın gerekli ortamlarda gözetimli şekilde davranışlarını kontrol edilmesi gerekir. Hastanın başkalarını tehlikeye atabilecek şekilde araç kullanmasını engelleme ya da gözaltında denetlemeliyiz. Aile bireyleri ve hasta arasındaki ileride meydana gelebilecek Vesayet sorununu gündeme gelebileceğini düşünerek ve gelecek beklentinin ne olduğu etraflıca değerlendirilmelidir.

Alzheimer hastalığı ilaç tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığının seyrini değiştiren bir tedavi henüz bulunamamıştır. Ancak hastaların yaşam standardını arttıran ve en son eve gelme suresini uzatan belirti giderici ilaçlar bulunmaktadır. Mum başında beyindeki asetilkolin seviyesini arttıran kolesterol inhibitörleri kullanılmalı ve bu grupta onay almış 4 tane ilaç bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla takrin, donepezil, rivastigmin, galantamin isimli ilaçlardır. Yalnızca takrin yan etkileri yüksek olduğu için kullanılmamaktadır. Bu gruptaki inançlar Sana müziği Unutkanlığın azaltmak için değil ayrıca hastanın hırçınlık, asabiyet ve hemen Üzülme gibi davranışsal belirtilerin de düzelme sağlayabilmektedir. Bu ilaçların en sık yan etkisi bulantı kusma ve ishal olmaktadır.

Destek verme

Alzheimer tedavisin de hastalığın zihinsel yetkilerin kaybı tek belirti değildir. Hastaların yüzde ellisine depresyon yüzde otuzunda hırçınlık yüzde atmışında ise halüsinasyonlar gibi psikiyatrik bulgular görülmektedir.
" } ] }