{ "title": "Alerji Aşı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Alerji-Asi-Tedavisi-28.jpg", "date": "21.01.2024 23:01:25", "author": "Seyhan POLAT", "article": [ { "article": "
Alerji aşı tedavisi, bu tedavi bir asrı aşkın süredir alerjik hastalarda uygulanan yöntemlerden biridir. Hastanın hassas olduğu alerjenlerden elde edilen ürünlerin hasta olan kişiye giderek artan dozlarda belirli zaman içerisinde ve aralıklarında verilmesi esasına dayanmaktadır. Alerji aşı tedavisinde hastaya verilen madde, normal şartlarda hastanın günlük yaşantısında sıkça karşılaştığı alerjenlerdir. Hasta olan kişiye bu alarjen ürünlerinde hiçbir şekilde ilaç veya kortizon bulunmaz. Aşı tedavi esnasında vücuda çoğu zaman cilt altından küçük bir iğne ucuyla nadir olarak ağızdan verilerek uygulanır. Böylece bireylerin alerjene duyarsız hale getirilmesi amaçlanıyor. Alerji aşı tedavisinin başarılı ve emniyetli olması için aşı tedavisi kararının verilmesi ve tedavinin planlaması yapıldıktan sonra mutlaka alerjik hastalıkları uzmanı doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Alerji aşı tedavi süreci nasıldır?

Alerji aşı tedavisinin 2 aşaması vardır. Birinci aşamada doz artırılarak, sorun teşkil etmeyecek şekilde uygun doz olan idame doza ulaşılır. Enjeksiyonlar çoğunlukla haftada bir kere yapılır. Alerji aşı tedavisinin ikinci aşaması idame dozu ulaştıktan sonra bu dozun 2 haftada bir, 3 haftada bir ve daha sonra 4 haftada bir enjeksiyon şeklinde yapılmaktadır. İdame tedavi 4 ile 6 haftada bir yapılır. Alerji aşı tedavisinin ortalama süresi 3-5 yıl arasındadır. Bu süre her hasta olan için farklılık gösterebilir. Hastanın sitemlerinde düzelme, ilaç tedavisine göre daha yavaş olup aylar sonra oluşabilir. Yakınmalar tam anlamıyla kaybolsa bile tedaviye devam edilmelidir. Alerji qşı tedavisinden 12 ile 18 ay sonra beklenen fayda görmemiş hastalarda tedavi sonlandırılması daha uygundur. Alerji aşıları uygularken beraberinde mutlaka alerjisinden korunma önlemleri alınmalı ve aşı tedavisi uygulanan doktor tarafından verilen diğer tedavi yöntemlerine uyulmalıdır.

Alerji aşı tedavisinin faydaları nelerdir?

Aşağı tedavisinin hem koruyucu hem de tedavi edici etkileri vardır. Alerjenlere karşı olaraj duyarlılığın azaltmasının yanında ilaç kullanma gerek duymayı azaltır. Ayrıca yeni astım ve alerjenlerin gelişimini önlemede koruyucu etkisi vardır.

Alerji aşı tedavisi kime uygulanır?

Aşı tedavisi temel olarak alerjik astım, alerjik nezle ve arı alerjisi olan hastalara uygulanıyor. Buna binaen bu hastaların genelinde aşı tedavisi uygun olmayabilir. Tedaviye müsait olmayan bir kişide alerjik aşı tedavisi etkili olmamaktadır. Hastanın aşı tedavisine gönüllü olmasının ardından;
" } ] }