{ "title": "Akciğer Su Toplaması Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Akciger-Su-Toplamasi-Tedavisi-84.jpg", "date": "23.01.2024 03:29:46", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Akciğer Su Toplaması Tedavisi, Akciğerin su toplaması, plevra denen akciğeri saran iki kat halinde bir zar içerisine dolan sudur. Bu plevra boşluğuna akciğer normal bir su salgılar. Plevra boşluğundaki bu su mikrop kapıp enfeksiyon olursa ve de normalden fazla su dolduğunda akciğere basınç uygulayarak nefes alıp verme olayını zorlaştırır. Akciğer dolan sıvı ile sıkıştığından derin nefes alınırken göğüste ağrılar oluşur. Bu sıvı, kuru öksürük, uyurken terleme ve ateş ve kilo kaybı gibi belirtiler gösterir. Akciğer normalde kendi ürettiği sıvıyı vücut kendi ihtiyacına göre emer dengeyi sağlar ama vücuttaki diğer rahatsızlıklardan, örneğin kalp ve böbrek hastalarında bu sıvı seviyesi yükselir ve sarı renkte sıvı dolar. Kanser hastalarında da aynı şekilde vücudun harcayamayacağı iltihaplı su birikir. Biriken bu sıvı hastada sırtta nokta şeklinde bıçak saplanır gibi ağrı, nefes alıp vermelerde göğüste ağrı meydana getirir. Tıp dilinde plöreziye denen bu hastalık, halk dilinde verem denen (tüberküloz) hastalığa yakalanan kişilerde, zatürre, akciğer apsesi geçiren ve akciğer kanseri olan kişilerde görülmektedir. Akciğer kanserinde kanser dokuları, plevra denen sıvı boşluğuna yerleşir ve normal olan sıvı seviyesi yükselerek hastanın nefes almasını zorlaştırır. Bunların dışında akciğere su toplanması, tiroit hastalığı, karaciğer sirozu, Akdeniz ateşi, göğse radyoterapi uygulanması, yemek borusu tahribatı, karın zarın dadaki hastalıktan dolayı diyaframdan plevra ya sıvı sızması, kullanılan ilaç kaynaklı, py-pas ameliyatları sonrası gibi daha birçok sebepten bu plevra boşluğuna sıvı toplanmaktadır. Akciğerde oluşan bu hastalığın tedavisine başlamadan önce kesin sonuç elde edilmesi için mutlaka bilgisayarlı tomografi çekilmeli, sıvının miktarı tespit edilmeli, bu toplanan sıvıya sebep olan hastalık belirlenmelidir. Bu aşamadan sonra hastanın nefes almasını rahatlatmak için bazı tedaviler uygulanır.

Akciğer su toplaması tedavisi nasıl yapılır?

Torasentez uygulaması, Hastanın göğüsünden akciğerdeki plevra boşluğuna bir enjektör yardımıyla girilerek içeride biriken sıvı çekilir. Çekilen bu sıvı yeşil iltihaplı ve kokulu ise derhal hastaya antibiyotik tedavi uygulanır. Aynı zamanda çekilen sıvı laboratuvar ortamında incelenir. Sıvı toplanmasının nedeni araştırılır. Sıvıdan bir örnekte patoloji laboratuvarına gönderilerek kanser olup olmadığı araştırması yapılır. Bu araştırmalar ve uygulamalardan bir sonuç çıkmazsa.

Kapalı plevra biyopsisi, Hastaya lokal anestezi yapılarak yine bir iğne yardımıyla göğüsünden içeri girilerek akciğer zarından bir parça alınır. Alınan parça patoleji laboratuvarı ve bakteriyoleji laboratuvarına gönderilerek verem, kanser araştırması yapılır ve tedavi bu sonuca göre uygulanır. Bu uygulamalar sonuç vermezse.

Acık plevra biyopsisi, Hasta genel anesteziye alınarak göğüs kavisinden küçük bir delik açılarak bir kamera yardımıyla akciğer etrafı tamamen incelenir, gerekli görünen yerden bir parça alınarak laboratuvar ortamında incelenir kesin sonuca varılır.
" } ] }