{ "title": "Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Akciger-Enfeksiyonu-Tedavisi-69.jpg", "date": "20.01.2024 05:20:58", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi: Akciğerde bulunan virüs, bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalar sebebiyle oluşan akciğer enfeksiyonu hem küçük çocuklarda hem de yetişkin insanlarda ortaya çıkabilen bir enfeksiyon türüdür. Oldukça ağrı verici ve rahatsız edici bir durum olan akciğer enfeksiyonu oldukça ciddi ve tekrarlayabilen bir hastalıktır ve çoğunlukla ASYE (Alt solunum yolu enfeksiyonları) olarak bilinir. Kronik ve akut bronşit ile prönomi de akciğer enfeksiyonu olarak adlandırılır. Yüksek ateş, kuru öksürük, titreme, baş ağrısı, halsizlik ve vücudun çeşitli yerlerinde nedensiz ağrı ile kendini belli eden bu hastalık, çevresel ve ailevi faktörler, düşük bağışıklık sistemi, soğuk hava, klamidya ve mikroorganizmalar gibi nedenlerden ortaya çıkabilir ve tedavi edilmediği zaman çok daha kötüleşerek oldukça ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Akciğer enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Ülkemizde akciğer enfeksiyonunun birçok tedavi yöntemi vardır. Bu tedavi yöntemler kişinin klinik bulguları, hastalığın belirtilerinin şiddetini ve hekimden hekime göre değişiklik gösterir. Akciğer enfeksiyonu tedavi edilmediği ya da geç tedavi edildiği takdirde hastalık daha da ilerler ve kısa sürede hafif bir şekilde anlatılacak olan hastalık çok daha uzun süreli ve oldukça ağır geçirilebilir. Bu durumda kişinin hem yaşam kalitesinin bozulmasına hem de iş gücü kaybına sebep olur.

Antibiyotikler, akciğer enfeksiyonu genellikle antibiyotik ilaçlarla tedavi edilir. Hastalığa sebep olan enfeksiyonun çeşitleri testler yapıldıktan sonra belirlenir ve bu testlerden çıkan sonuca göre hastaya uygun olan antibiyotik verilir. Antibiyotik ilaç kullanılmaya başlandığında çoğunlukla üç gün içerisinde hastanın şikâyetleri azalma görülür.

Antiviral ilaçlar, akciğer enfeksiyonları antiviral ilaçlar ile de tedavi edilebilir ve hasta bu ilaçları kullanmaya başladığında hastalığının belirtileri 1 ile 3 hafta içerisinde azalır.

Ateş düşürücüler, Akciğer enfeksiyonundan kaynaklanan ateşi düşürmek için hastalara ateş düşürücü ilaçlar reçete edilir.

Öksürük giderici ilaçlar, bu hastalığın neden olduğu kuru öksürük doktorun reçete edeceği öksürük ilaçları sayesinde tedavi edilebilir.

Hastaneye yatma, kişi 65 yaşın üstünde ise mide bulantısı ve kusma gibi durumlar antibiyotikler kullanılsa dahi durmuyorsa, kafa karışıklığı söz konusu ise tansiyon ve vücut ısısı normalden düşük ise ve hasta hızlı soluk alıp veriyorsa hastanede yatma gerekli olabilir.

Akciğer enfeksiyonu ameliyatı, akciğer enfeksiyonunda başvurulan diğer bir tedavi yöntemi de ameliyattır. Çoğunlukla ilaç tedavilerinin ve diğer tedavilerin faydalı olmadığı durumlarda akciğerlere tüp takılarak iltihap boşaltılır.

Akciğer enfeksiyonu evde tedavi nasıl yapılır?

Bütün bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra kişi evde hava nemlendirici kullanarak balgamın azalmasına yardımcı olabilir. Bununla beraber derin nefes alma egzersizleri yapılabilir. Bu egzersizler, kan akışının güçlenmesini, akciğerdeki enfeksiyonun engellenmesi ve vücudun dinlenmesini sağlar. Akciğer enfeksiyonu olan kişinin, göğüs ve akciğerine aşırı baskı yapacak olan ağır kaldırmak gibi durumlardan uzak durması ve sigara hastanın balgamının daha da artmasına neden olacağı için en azından hastalık iyileşene kadar sigara alışkanlığından hastanın uzak durması gerekir. Sigara içmemek hastalığın daha çabuk iyileşmesine yardımcı olacaktır.
" } ] }