{ "title": "Aids Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Aids-Tedavisi-45.jpg", "date": "20.01.2024 09:41:34", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Aids Tedavisi, diğer adı HIV virüsüdür. Türkçe adı insan bağışıklık yetmezliği olarak tanımlanır. Bu virüs insan bağışıklığını tamamen çökerten bir virüs olup tedavisi yapılmadığı zaman bağışıklık çalışamaz hale gelir. Vücut normalde birçok hastalığa kolaylıkla direnç gösterebilirken HIV virüsü olduğu zaman bu imkânsız hale gelir. Vücudu savunmasız ve güçsüz hale gelen her HIV taşıyıcısı AİDS li anlamına gelmez.

AİDS, taşıyıcı bir kimsenin HIV virüsü nedeni ile ciddi bir enfeksiyonu, vücudun savunmasız kalması nedeni ile geliştirmiş ve bağışıklık sistemi hücrelerinin çok ciddi bir şekilde tahrip edilmiş olmasıdır. Diyelim ki bilerek ya da bilmeyerek HIV testi yaptırdınız ve virüsü taşıyor olduğunuzu öğrendiniz. Tabi ki ilk anda bir panik ve korku yaşamanız çok olağan bir durum. Çünkü yıllarca basından ve televizyondan Aids hastalığı ölümcüldür diye öğrendik. Şunu iyi bilmek gerekir ki HIV virüsünü taşıyor olmak ölmek anlamına gelmez. Her HIV virüsü taşıyıcı AİDS anlamına gelmez.

HIV virüsü vücuda girdiği zaman bu virüsün vücutta yaşayabilmesi için bağışıklık sistemi içinde yer alan sağlıklı hücrelere yerleşmesi gerekir. HIV virüsü bu sağlıklı hücrelere yerleştiği zaman, hücreleri aşama, aşama istila eder ve ele geçirir. Her hücrenin kopyalarını yaratarak sağlıklı hücrelerin tahrip olmasına ve ölmelerine sebep olur. Bu sırada HIV kendi kopyalarını çoğaltırken bir taraftan da sağlıklı bağışıklık hücrelerimizi öldürmeye devam eder.

Aids tedavisi nasıl yapılır?

Yaşadığımız zamanda hala AİDS'in kesin bir tedavisi yok maalesef. Fakat geliştirilmiş çeşitli ilaçlar sayesinde HIV virüsü kontrol altına alınarak bu virüsü taşıyan insanlar uzun yıllar sağlıklı olarak hayatlarına devam edebilmektedirler. Esas olan tedavi sürecinde kontrolleri ve ilaçları aksatmamaktır. Çünkü bu virüse gerekli tedavi uygulanmazsa bağışıklık sistemi bir süre sonra tamamen infilak eder. Günümüzde geçmiş yıllara oranla HIV virüsü tedavisi daha etkin şekilde yapılabilmektedir. Kesin tedavi tam olarak henüz bulunamamış olsa bile, artık ölümün beklendiği çaresiz derman bulunamayan bir hastalık değildir. Artık HIV virüsünün tedavisine etkin bir şekilde devam eden sayısız ilaç geliştirilmiştir. Böylece farklı ilaçlar birbirinin yerine alternatif olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca ilaçların yan etkileri daha da azaltılmış şekilde üretim yapılabilmektedir.

Ayrıca artık kan testleri daha detaylı şekilde yapılabildiğinden doktorların bu hastalıktaki deneyimlerinin de artmış olması hastalığa olumlu anlamda yeni boyutlar getirebilmektedir. Böylece Aids tedavisi daha kontrollü ve düzenli bir şekilde yapılabilmektedir. Hastanın da bundan olumlu etkilenip moral ve motivasyonu ve hastalıkla baş etme çabası daha da artmaktadır.

Şu an için doktorunuz tarafından uygun görülecek ilaçlar bu hastalık için elinizdeki tek çözüm olduğundan ilaçların dozajları ve saatleri dikkat edilmesi gereken en önemli aids tedavisi şekliniz olup aksatmamanız hastalığın seyri açısından önem arz etmektedir. Hatta bu ilaçları düzenli olarak kullanıyorken bile HIV virüsü vücudunuz da kendini kopyalamaya devam eder. Kendini kopyalarken aldığınız ilaçlar sayesinde bu kopyalama işlemini doğru olarak yapamaz. Böylece her yeni virüs bir öncekinden daha farklı şekilde oluşmaya devam eder ve mutasyona uğrar. Bu virüste meydana gelen mutasyonun bir kısmı HIV ilaçlarının hedef almış olduğu bölümlerde meydana gelir. Böylece eski tip virüsler kullanılan ilaçtan etkileniyorken mutasyon geçirmiş olanlar ilaçtan etkilenmez ve bu şekilde çoğalmaya devam ederler. Bu istenmeyen bir durumdur, çünkü alınan ilaca karşı direnç kandaki virüs miktarını artırır ve kullanılan ilacın değiştirilmesini gerektirir.

Virüsün ilaca karşı direnci değiştirmek ve durdurmak için, ilaç kombinasyonlarının güçlü olması gerekir ve iyi bir takiple ilacı zamanın da reçetelendirmek, dozlarına ve zamanlarına dikkat etmek gerekir. Dünyada kullanılan ve genel kabul görmüş ilaçlar bu ilaçlara karşı dirençli virüslerin oluşmasını da sağlamaktadır. Dirençli bir virüsten hastalık alan kişilerde tedavi seçeneği de buna göre kısıtlanmaktadır. Uygulanan tedavi virüsü baskılayamıyorsa tedavi başarısız olur ve hemen ilaç değişimi yapılmalıdır.
" } ] }