{ "title": "Ağız Kanseri Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Agiz-Kanseri-Tedavisi-77.jpg", "date": "18.01.2024 23:37:19", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "Ağız kanseri tedavisi, Ağız kanserinin en fazla etkilediği alanlar dudak, ağız tabanı, diş eti ve dilde nadir de olsa yanak içinde yara damar taraflarında bulunabilir. Doğrudan teşhis bazen tükürük bezlerinde bazen boğazda bazen de burunda ilerleyerek ağız içinde etkili olmaya devam edebilirler. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi ağız kanseri tedavisinden en iyi şekilde yararlanılabilmesi için kanserli dokunun vücudun diğer alanlarına yayılmasını en aza indirgemek veya önlemek, yüzdeki şekil bozukluklarını veya konuşma zorluklarını en aza indirmek için erken teşhis edilmesi önemlidir. Toplumda kadınlarla nazaran erkeklerde daha fazla etkileyen bu hastalık kırklı yaşlardan sonra daha fazla insanları etkilemektedir. Kanserin oluşması ile ağızda geçmeyen şişlik, çatlaklıklar, lekeler mutlaka iyi analiz edilmelidir. Kanserli tümörler ağrı oluşturması bile yayılma göstererek ülsere önayak olmaktadır. Bu kanseri özellikle dilde oluşan kısmı daha ağrılı olur ve dilin kalınlaşmasına sebebiyet verir. Ağızda beyaz ve kırmızı lekeler varsa mutlaka doktora gözün gösterilmelidir. Düzenli olarak diş doktoruna gidildiğinde tedavi yöntemlerinden ağız içi kanseri kontrol ettirilmeli bu şekilde görsel muayene yapılarak hastalık hakkında bilgi verilebilir. Bu kanserli hücreden alınan küçük bir parçanın biyopsisi yapılarak ağızda kanser teşhisi konulabilir.

Ağız kanseri tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Bu kanser türünde tedavi süreçleri kanserli dokuların hepsinin çıkarılması radyoterapi ve kemoterapi uygulaması ya da tüm yöntemlerinin birlikte uygulanan tedavi yöntemidir. Tedavi esnasında kanserli hücrenin yok edilmesi için lazer ile ışığa duyarlı olan bir ilaç kullanılır. Ağız kanserinde tedavinin tam anlamı ile yerine gelebilmesi için erken teşhis çok önemlidir ve bu teşhis ve iyileşme oranı oldukça yüksektir. Ama ciltte bazı rekonstrüktif ameliyat uygulanarak ya da kemiklerin protezlerle yer değiştirilmesi sağlanarak ek tedavi ile yapılabilir. Tedavi sırasında ağızları değiştirilen kişilerin dişliğe alışma döneminde beslenme danışmanlığı ve konuşma terapisi alması ve ileri ki yaşamında önemli hale gelmektedir. Tüm uygulanan tedavi ve sonrasında konuşmaları görünümleri değişmiş olan hastalar veya tedaviler aşamasında sinirli bulunan hastaların mutlaka psikolojik danışman ile destek alması gerekir.

Ağız kanseri tedavisi sonrasında yapılması gerekenler

Ağız kanseri tedavisi sonrasında hastanın rahatsızlığı karşı Alaca en önemli önlemlerden biri de kendine güvenmesi ve bu konuda aktif sabır göstermesi gerekmektedir. Alkol ve sigaradan mutlaka uzak durulması gerekir. Bunların yanı sıra tütün çiğneme, puro, pipo, nargile tütün ürünlerinden de ayrıca uzak durmak gerekmektedir. Bu ağızda bulunan kanser hücrelerinin ağza zarar vererek tümör oluşmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra düz beslenmeye dikkat edin. Her vitaminden eksiksiz olarak almak gerekir. Bol bol meyve tüketme iyileştirmenin formülüdür. Bunun yanında ağız sağlığına da önem vermek bir diğer konudur. Her gün mutlaka dişlerimizi öğünden sonra fırçalamak, ağzımıza gargara uygulamak ya da diş ipi kullanmak sağlıklı olmanın gereğidir.
" } ] }